Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Yaşlandıkça Dikkat Edilmesi Gereken Ağız ve Diş Sağlığı İpuçları

Yaşlandıkça Dikkat Edilmesi Gereken Ağız ve Diş Sağlığı İpuçları

Yaş aldıkça ağız bakımı çok daha önemli bir hale geliyor

Yaş aldıkça dişlerimize ve ağız sağlığımıza gösterdiğimiz özen, çok daha önemli bir hale gelir. Doğru bakımı sağladığımız zaman, dişlerimiz yaşam boyu bize eşlik edebilir. Ayrıca, sağlıklı bir ağız; iyi beslenmeyi ve yemeğin tadını çıkarmayı oldukça kolaylaştırır.

Ağzınızdaki değişiklikleri takip edin

Aşağıda sıraladığımız bulgulardan herhangi bir tanesi 2 haftadır var ve hala devam ediyor ise diş hekimine başvurmalısınız:

  • Ağzınızda, dudağınızda veya boğazınızda rahatsızlık hissi veren bir bölge
  • Ağzınızda, dudağınızda ya da boğazınızda hissedilen topak veya kitle
  • Ağzınızda gelişen beyaz veya kırmızı yara
  • Çiğneme esnasında yutarken veya hareket ettirirken zorlanma
  • Dil ve ağızda uyuşukluk hissi
  • Çenede şişlik
  • İşitme kaybı kadar ilerlemeden, tek kulakta duyulan ağrı

Düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin

Diş hekiminin ne kadar sıklıkla ziyaret edilmesi gerektiğine dair kalıp bir kural yoktur. Bu sıklık, kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Bir dahaki yaptıracağınız temizlik veya kontrolünüzde, diş hekiminize kendisini ne sıklıkta gitmeniz gerektiğini sorabilirsiniz.

Ağız kuruluğunuzu diş hekiminize danışın

Ağız kuruluğunun anlamı; ağızı ıslak tutmak için yeterli tükürüğün olmamasıdır. Bu durum; yemeyi, yutmayı ve konuşmayı zor hale getirebilir. Ayrıca; diş çürümesi ve enfeksiyon oluşumlarına da sebep olabilir. Diyabeti olan veya kanser tedavisi alan kişiler, kullandığı ilaçlardan dolayı da bu sorun ile karşılaşabilir. Ne yapılması gerektiği konusunda diş hekiminiz ile konuşabilirsiniz.

Diş eti iltihabına karşı önleminizi alın

Gençliğinizde ağız hijyenine dair alışkanlıkları yerine getirmediyseniz ve geliştirmediyseniz, ilerleyen zamanlarda zorlanabilirsiniz. Yaşlı bireyler, diş eti çizgisinin altına yerleşen plak ve bakterilerin yol açtığı diş eti iltihabı riski altındadır. Düzenli muayeneler ile bu duruma karşı önleminizi alın.

Tütün kullanmayın

Pek çok kanserde olduğu gibi, ağız kanserinin görülme ihtimali, yaş ve tütün kullanımına bağlı olarak artmaktadır. Kanserin en çok görüldüğü bölge önce dil, sonra dudaktır. Dudak kanseri tümörlerinin pek çoğu alt dudakta çoğalır ve erkek bireyler kadın bireylere göre daha fazla bu kansere yakalanır.

Su içmeyi unutmayın

Ağız ve genel sağlık için en önemli ipucu, günlük tüketilen su miktarıdır. Su içmek, ağızdaki kurumayı engeller ve dişlerin fırçalanamaması durumunda bakteri oluşumuna sınır koyar. Soda ve kahve tüketimi alışkanlıklarınızı da azaltmaya özen gösterin.