Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Dolgu Kimlere Yapılır? Çeşitleri Nelerdir?

Dolgu Kimlere Yapılır? Çeşitleri Nelerdir?

Kimlere Dolgu Yapılır?

Diş doktorunuz dişinize dolgu yapılıp yapılmayacağını birkaç yöntem ile saptayabilir. Bu yöntemleri maddelere ayırmak gerekirse şu başlıklarda inceleyebiliriz;

  • İlk adımda gözlem yaparak incelenebilir. Dişlerinizde ki renk değişimine bakılabilir.
  • Başka bir yöntemde ise çürük boyası kullanılır. Kullanılan çürük boyasında ise dişler bu boya ile çalkalanır, boyanın varsa çürük bölgelerine yapışması beklenilir.
  • Süregelen ve devamlı yapılan yöntemlerden olan röntgende ise çürük yüzeylerinin rahatlıkla görülebilmesi sağlanır. Fakat bilinmesi gerekir ki röntgen bazı durumlarda küçük çürükleri görmede yetersiz kalabilir.

Tüm bu adımlarda çürüklerden bahsettik. Fakat dolgu için tek sebep çürük değildir. Bununla birlikte; çatlak, kırık dişler olarak gösterebiliriz.

Estetik Dolgu Nedir?

Estetik dolgular; ağız temizliğinin tam olarak sağlanamadığı durumlarda veya dişlerde ki çürük ve kırılmalarda yapılabilir. Kötü görünümü ortadan kaldıran estetik dolgular şu gibi durumlarda kullanılabilir:

  • Dişlerde oluşan renk bozukluklarında,
  • Çürüyen dişlerde,
  • Kırılan dişlerde,

Estetik dolgular dişlere sağlıklı bir görünüm kazandırmak için kullanılabilir.

Estetik Dolgular Nasıl Yapılır? Tedavi Aşamaları Nasıldır?

Estetik diş dolguları pratik olarak yapılan uygulama yöntemleridir. İlk aşamada hastadan alınan doku veya diş örnekleri ile bir ön aşamada çalışma yapılır. Bu çalışmaların sonunda kompozit dolgular ile hazırlanan kaviteler yerleştirilir. Estetik dolguları 2 şekilde sıralayabiliriz:

Kompozit Dolgu: Bu dolgu işleminde kullanılan malzeme kompozittir. Kompozit dolgu işlemlerinde ilk olarak çürükler temizlenerek ışınlar yardımıyla dolgu yapılır. Bonding ismini verdiğimiz işlem ile dişler ve kompozitler birbirlerine sabitlenir. Sonraki aşamada cilalama işlemi yapılır.

 

Porselen Dolgu: Bu dolgu işleminde kullanılan malzeme genellikle porselendir. Kompozit dolgu kullanılan dişlerde minimum düzeyde büzülme olayları meydana gelebilir. Ortaya çıkan bu olayı porselen dolgularla ölçüler alınarak yerine oturtulur. Ön dişlerde yapılması planlanan dolgularda porselen dolgular tercih edilmektedir.

Kompozit Dolguların Avantajları Nelerdir?

Kompozit dolgular ile diş kırıklıkları tedavisinde rahatlıkla kullanılabilen tedavi yöntemidir. Peki bu tedavinin avantajları nelerdir?

  • Kompozit dolgular tek seanslarda yapılabilir.
  • Diş renklerine uygun yapılabilir.
  • Uygulama yapıldıktan sonra dişler rahatlıkla kullanılabilir.
  • Diş bakımı ve temizlenmesi rahatlıkla yapılabilir.
  • Estetik görünüm sağlar.

 

Kompozit Dolguların Ömrü Ne Kadardır?

Kompozit dolguların ömrü büyüklüğü, kişinin hijyenine ve günlük almış olduğu beslenmesine göre değişebilmektedir. 5-10 yıl arasında süresi değişebilmektedir.