Diş apsesi nedir?
Apseler, diş veya dişetlerinde gelişen bakteriyel enfeksiyonlar ile oluşur. Doğru temizlenmeyen dişlerdeki gıda artıkları ve asitli içecekler dişlerin çürümesine neden olur. Kan hücrelerinin enfekte alanla teması ile enfeksiyon yayılma gösterir ve diş köküne iner.
Diş kökü apsesi; en yayın görülen apse türü olup kök kanalı tedavisi, dişin enfekte kök ucu kısmının cerrahi olarak temizlenmesi ya da dişin çekimi ile tedavi edilebilir.
Diş apsesi nedenleri nelerdir?
Kişi ara yüzdeki diş çürüklerini fark etmeyebilir. Ancak çok şiddetli bir ağrı hissettiğinde, soğuk sıcak hassasiyeti ya da yüzündeki hafif şişme ile diş çürüğünü fark edebilir. Bu durumda mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır. Fakat dişinizin üzerine basamama veya yoğun bir hassasiyet var ise ve daha önce bu dişe kök kanalı tedavisi uygulandıysa bu süreçte tablo biraz daha kötüye gidebilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurulmalıdır.
Diş apsesinin tedavisi nasıl yapılır?
Diş apsesi şikayeti ile diş hekimine başvuran kişilerden ilk istenilen diş röntgenidir. Böylelikle enfeksiyonun nerede, ne şekilde ve hangi büyüklükte olduğu belirlenebilir ve tedavi planı yapılabilir. Diş röntgeni oldukça önemlidir. Tedavi planının belirlenmesine yardımcı olur. Röntgende belirlenen ara yüz çürüğü veya çok derin bir çürük ise mutlaka o dişe kök kanalı tedavisi yaparak dişi sağlıklı bir şekilde ağızda tutulması sağlanır.
Diş apsesini önlemenin yolu
Diş apsesini önlemenin tek yolu düzenli yapılan diş hekimi kontrolüdür. Ayrıca diş apsesine karşı en iyi korunma, iyi ağız hijyeni ve sağlıklı beslenmedir. Kişiler ağız bakımını ve diş hekimi kontrolünü ihmal etmez ise diş apsesi gibi problemlerin oluşumunun önüne geçilebilir.
Ortodonti; dişlerde bulunan çapraşık ve ayrıklıkların, mevcut konum bozukluklarının düzeltilmesi için uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Diş eksikliği, tek taraflı yemek yemek, dişleri sıkmak veya dişleri gıcırdatma gibi görülen diş sorunları çene eklemi gibi rahatsızlıklara yol açabilir.
Zaman zaman ağzımızın içerisinde beyaz, ağrılı yaralar oluşur. Günlük yaşantıda birçok sıkıntıya sebep olan bu yaralara; aft veya aftöz ülser (ağız ülseri) denilmektedir.
Estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen kişilerde, estetik gülüş yalnızca beyaz..
Çoğumuz gün içerisinde pek çok insanla yakın iletişim içinde oluyoruz. Her konuştuğumuzda veya yaklaştığımızda, kötü kokan bir nefesimizin olduğu düşüncesi ilişkilerimizi etkileyip sosyal bir sorun haline gelebiliyor.
Güze bir gülümseme kişilerin özgüvenini ve sosyal iletişimini önemli derecede arttırarak iş ve özel hayatlarındaki başarı ve mutluluğu sağlamaya katkıda bulunur.
Dişlerin genel görünümündeki sorunlar, kişilerin sosyal hayatlarına etki eden en önemli faktördür.
Probiyotik gıdalar; diş çürüklerini engeller, diş eti sağlığını korur, ağız kokusunu giderir ve ağız kanserinin oluşum riskini azalttır.
Sürmüş ve herhangi bir rahatsızlık vermeyen 20 yaş dişleri konusunda ne yapmak gerekir?
Kayıp dişler insanlar üzerinde psikolojik yönde oldukça olumsuz etkiler yaratabiliyor.