Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Çene Eklemi Rahatsızlıkları ve Tedavi Yöntemleri

Çene Eklemi Rahatsızlıkları ve Tedavi Yöntemleri

Çene Eklemi Rahatsızlıkları?

Yüze yansıyan ağrılar çok çeşitli olabilmektedir. Göz çevresine, kulak ön bölgesine, yanak kaslarına, çene altına ve şakaklara yansıyan ağrıların yaygın nedenlerinden biri de çene eklemi (Temporomandibular Eklem- TME) rahatsızlığı olabilmektedir. Bu ağrılara çoğu zaman eklemlerden gelen sesler, çenenin kilitlenmesi, ağzı açarken çenenin bir yana doğru kayması gibi bulgular da eklenebilir.

Çene eklemi, yüz kemikleri içerisinde tek hareketli kemik olan alt çene kemiğinin kafa kaidesine bağlanmasını ve hareket etmesini sağlayan yapıdır. Alt ve üst çene kemiklerinin ilişkisinde ve dişsel kapanış sisteminde çok önemli bir rol oynar. Bu karmaşık eklem yapısı; kaslar, lifler, kıkırdak disk, alt ve üst çene kemiklerinin ilişkisi gibi birçok yapının uyumlu bir biçimde çalışması ile dengeli ve sağlıklı olur. Bu uyumun bozulması durumunda çene eklemi de rahatsızlanır.

Çene Eklemi Rahatsızlıkları Neden Oluşur?

Çene eklemi rahatsızlığı genelde kronik bir hastalık olmasına rağmen; bazen hasta şikâyetleri zorlu diş çekimi, trafik kazası, darbe, genel anestezi, yoğun stres gibi nedenlerle aniden de ortaya çıkabilmektedir. Eklemin karmaşık yapısı nedeniyle tedavisi de, bu konuda çalışmalarda bulunmuş uzman diş hekimlerinden oluşan multidisipliner bir ekip tarafından yapılmalıdır. Hastanın ağrılarının nedenini ortaya koymak ve tedavisini gerçekleştirebilmek amacıyla çene cerrahı, prostodontist, ortodontist, kulak burun boğaz uzmanı, psikolog ve fizik tedavi uzmanının tedavi sürecinde koordinasyon içerisinde çalışması oldukça önemlidir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hastalığın cerrahi olmayan tedavi seçenekleri arasında stres tedavisi, eklem plağı, ilaç tedavisi, fizik tedavi gibi alternatifler bulunmasının yanı sıra; hastalığın nedenlerinin ortadan kaldırılmasında ortodontik tedavi ve protetik restorasyon gibi kalıcı tedaviler sayılabilir. Artosentez, artroskopi, botox uygulaması ve bazı eklem operasyonları gibi cerrahi tedavileri de mevcuttur.