Oral kanserler, ağız içindeki herhangi bir noktada gelişen kanser türleridir. Baş ve boyun kanserleri başlığı altında değerlendirilen oral kanserlerin ağız içinde belirli bir yerleşim yeri bulunmamaktadır. Oral kanser, dudaklar, diş etleri, dil, yanakların iç yüzeyi, damak, ağız tabanı gibi noktalarda görülebilmektedir. Oral kanser türlerinin cinsiyete göre görülme sıklığı farklılık göstermektedir. Erkeklerin bu kansere yakalanma oranı kadınlara oranla iki kattan daha fazladır. Yaklaşık olarak 50’li yaşlarda ortaya çıkabilmektedir. Ağız içinde oluşan oral kanser, ağız kanseri veya oral kavite kanseri olarak da adlandırılmaktadır.
Oral kanserin birçok belirtisi bulunmaktadır. Belirtilerin başında, iyileşmeyen dudak veya ağız yaraları gelmektedir. Ağız içerisinde kırmızı ya da beyaz çizgilenmelerle de kendini gösterebilen bu hastalık dişlerde sağlamlık kaybı da yapabilmektedir. Oral kanser belirtilerinde, zor ve ağrılı yutkunmalar görülebilirken kulak ve ağızda da ağrı şeklinde kendini gösterebilmektedir. Bu belirtiler yaklaşık iki hafta boyunca iyileşmediği takdirde alanında uzman doktor ve diş hekimlerine başvurulması gerekmektedir.
Tütün ürünleri ağız başta olmak üzere tüm vücudu olumsuz etkilemektedir. Oral kanser risk unsurları arasında da tütün ürünleri başta gelmektedir. Yüksek düzeyde alkol kullanan bireylerin de risk grubu içerisinde olduğu söylenebilmektedir. Zayıflamış bağışıklık sistemi hastalıklara karşı savunmasız duruma düşürürken cinsel yolla bulaşan HPV virüsü de risk faktörleri arasında bulunmaktadır.
Tüm bu risk unsurları, oral kanserden nasıl korunmamız gerektiği hakkında da bilgi vermektedir. Tütün ürünlerinden uzak durmak büyük önem taşımaktadır. Eğer herhangi bir tütün ürünü kullanımı mevcutsa hemen aksiyon alınarak bırakılması yönünde adımlar atılmalıdır. Tüm risk unsurlarına karşı önlemler tam anlamıyla alınmalıdır.
Tüm kanser türlerinde olduğu gibi oral kanserde de erken tanı hayat kurtarıcı nitelik taşımaktadır. Düzenli diş hekimi kontrolleri oral kanser teşhis ve tanısı için kritik önem taşımaktadır. Düzenli diş hekimi kontrollerinde, hekim yolunda gitmeyen durumları anlar ve ona göre bir yol haritası çizerek erken tanı ve tedavi süreci için kapsamında oldukça değerli bilgilere ulaşmış olur. Bu kapsamda düzenli diş hekimim kontrolleri için alanında uzman kadro ve ileri teknolojik alt yapı ile donatılmış sağlık kurumlarının tercihi sürecin doğru ilerlemesini sağlayacaktır.