Diş Hassasiyeti Neden Oluşur?
Diş hassasiyeti oldukça yaygın görülen bir sorundur. Dişlerin problemleri devamında ortaya çıkar. Bu problem genelde 20-50 yaş aralığında görülür. Bu hassasiyetler diş iç kısmında bulunan “dent” kısmında başlayabilir. Dentin kendini gösterdiği durumlarda dışardan gelen alımlarda (mesela soğuk su gibi) dişte hassasiyet yaratacaktır. Bu da hastaları oldukça rahatsız eden bir durum olarak görülür.
Bu gibi durumlarda mutlaka diş hekimine muayene olmayı unutmayın ve aksatmayınız. Çünkü bu gibi durumların teşhis ve tedavisinde diş hekiminiz önemli rol oynayacaktır. Dişlerinizin hassasiyetini diş hekiminin onaylaması, tanı koyması tedavide oldukça rahatlık sağlayacaktır. Diş problemlerinizde mutlaka diş hekiminizden tavsiye almayı unutmayın. Günlük ağız bakımını uyguladığınızda hassasiyeti azaltabilir ve ortadan kaldırabilirsiniz. Hassasiyetin başlıca diğer başlıkları nelerdir?
Mesela mine aşınması. Mine aşınmaları dişleri oldukça çok gıcırdatma ile ortaya çıkabilir.
Diş eti çekilmeleri de bu hassasiyetleri ortaya çıkarabilir. Diş eti çekilmeleri de sert diş fırçalama ile ortaya çıkabilir.
Hassas Dişleri Tetikleyen Durumlar Nelerdir?
Hassas dişleri tetikleyebilecek birçok durum sıralanabilir. Fakat bunlardan başlıcalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Peki diş sızlaması ve diş hassasiyetinin başka nedenleri var mı? Elbette, bunları sıralayacak olursak şöyle örneklendirebiliriz:
Diş Çürükleri:
Diş çürükleri oldukça yaygın bir problemdir. Bu çürükler çoğu zaman hastalara sızlama ile başlayan sorunlar yaşatabilir. Dişlerin çürük olduğu bölgelerde oldukça hassas dönem başlar. Yeme, içme kalitesinde bozukluk sağlayabilir. Çürük başlarda sorun yaratmasa da ilerlemeye başladığında hassasiyeti arttıracaktır.
Diğer nedenler arasında yine diş kırıkları ve dişlerde oluşan apseleri örnek verebiliriz.
Hassas Dişlerimi Nasıl Kontrol Altına Alabilirim?
Hassas dişlerinizi fark ettiğinizde mutlaka uzman bir hekime danışınız. Önlemeye uygun size tavsiyeleri (doğru diş fırçalama tekniği, günde kaç kez diş fırçalaması gerektiği) ile yardımcı olacaktır.
Nasıl Tedavi Edilir? Günlük Ağız Bakımım Nasıl Olmalıdır?
Günlük ağız bakımınızı doğru ve iyi kapsamlı yapmanız tedavi de önem arz ediyor. Hassas olan dişlerinize iyi gelecek birkaç maddeye göz atalım. Bunlar nelerdir?
Dış görünüşümüzü olumsuz etkileyen diş bozukluklarından kurtulmanın en pratik çözümlerinden biri de porselen laminelerdir.
Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Endodonti Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Burçin Arıcan Öztürk, ‘’Diş tedavisi kaygısının bilinen en büyük nedeni ağrı ve ağrı oluşma olasılığıdır. Bu nedenle hekimlerin ağrıyı iyi yönetmeleri gerekmektedir
Apseler, diş veya diş etlerinde gelişen bakteriyel enfeksiyonlar ile oluşur.
Astım hastaların diş hekimi kontrolüne gitmeleri, ilaçların ağız içindeki yan etkilerinden korunmasına katkı sağlayacaktır.
İnsan vücudunun en çok çalışan ve yapısı en karmaşık olan eklemi, çok gelişmiş hareket kabiliyeti ile çene eklemidir.
Gülüş tasarımı, bilimsel ve sanatsal birçok kurala bağlıdır.
Sigara içenlerde diş eti hastalığı görülme oranı, içmeyenlere göre 4 kat daha fazla izlenmektedir.
Diş eti hastalığı; dişi saran ve destekleyen kemiğe kadar ilerleme ihtimali olan diş eti iltihabıdır.
Dişler düzenli bir şekilde plağa maruz kaldığında; üzerinde meydana gelen sert mineral birikintisine diş taşı, yani tartar ismini veriyoruz.