Oral pamukçuk nedir?
Oral pamukçuk; ağız ve dilde meydana gelen bir maya enfeksiyonudur. Oral kandidiyazis ve orofaringeal kandidiyazis isimleri de vardır. Candida albicans (C. albicans) mantarının neden olduğu bu durum, ağızda az miktarda bulunur ve normalde zarar vermeden yaşar. Bununla birlikte, mantar kontrolsüz bir şekilde büyümeye başladığında, enfeksiyon oluşumları gözlemlenebilir.
Oral pamukçuk kimlerde görülür?
En sık bebeklerde ve küçük çocuklarda görülen oral pamukçuk; iç yanaklarda ve dil üzerinde beyaz lezyon oluşumlarına yol açar. Tedavi ile birlikte yok olan bu lezyonlar, tipik olarak hafiftir; fakat nadiren de olsa bazı komplikasyonlara yol açabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin de oldukça fazla etkilendiğini söyleyebiliriz.
Oral pamukçuğun belirtileri nelerdir?
İlk evrede herhangi bir belirti göstermeyebilir. Zaman geçtikçe ve mantar büyüdükçe, şu bulguların görülebileceğini söyleyebiliriz:
Bebeklerde şu sorunlar da görülebilir:
Oral pamukçuk; meme emme esnasında, bebekten anneye geçebilir ve anne ile bebek arasında bulaşma döngüsü başlayabilir.
Oral pamukçuğun neden olduğu komplikasyonlar nelerdir?
Bağışıklık sistemi; bazı rahatsızlıklar ya da tıbbi tedaviler sebebiyle zayıflamış kişilerin, bu komplikasyonları yaşama ihtimali daha yüksektir. Zayıf bir bağışıklık sistemine sahipseniz; mantar kana karışarak, vücudunuza dağılabilir. Sonucunda ise beyin, kalp ve karaciğer de dahil olmak üzere, vücudun pek çok bölgesinde ciddi sağlık sorunları gelişebilir.
Oral pamukçuk nasıl önlenir?
Aşağıda sıraladığımız önlemler ile pamukçuk riskinizi azaltabilirsiniz:
Tuzla: Aydıntepe Mahallesi, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi, No: 2 Tuzla/İstanbul
Mecidiyeköy: Gülbahar Mahallesi Oya Sokak No:23/A Mecidiyeköy - Şişli / İstanbul
Telefon: 444 98 63 - Faks 0(212) 272 63 47 E-Posta: info@okandis.com
Güncelleme tarihi: 02.10.2024