Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Diş Gıcırdatma Rahatsızlığının En Önemli Kaynağı Stres!

Diş Gıcırdatma Rahatsızlığının En Önemli Kaynağı Stres!

Diş gıcırdatma (bruksizm) nedir?

Bruksizm; uyku esnasında önüne geçilemeyen çene hareketlerinden kaynaklanan, dişlerin sıkılması durumudur. Halk arasında “diş gıcırdatma” olarak tanımlanmaktadır. Genetik faktörlerden dolayı her 5 kişinin 2’sinde görülen bu rahatsızlık çok tehlikelidir. 

Bu belirtilere dikkat!

  1. Diş gıcırdatma sorunu sebebiyle ağızda ve çevre dokularda sorunlar oluşmaya başlar. Buna bağlı olarak ise dişlerin birbirine sürtünmesiyle yüzeylerde aşınmalar meydana gelir. Bu aşınmalar, ön dişlerde çok daha belirgindir.
  2. Çatlaklar oluşabilir, zamanla; bu çatlakların kırılmaları söz konusu olabilir.
  3. Soğuğa karşı hassasiyet gelişebilir; dişler sallanabilir ve aralanabilir.
  4. Kronik baş ağrıları ve yüz ağrıları yaşanır. Bu ağrıların nedeni, çene ekleminde; çiğneme kasları ve dişlerin olduğu bölgedeki dengesizliklerden kaynaklanır. Dişlerin kapanmasındaki bu dengesizlik; aşırı diş sıkma, sinirler ve çiğneme kaslarındaki problemler sebebiyle temporomandibular eklem sendromunu oluşturur. Bu da baş ağrısına yol açar.

En önemli kaynağı stres!

Günlük hayattaki maddi ve manevi problemler, kişiyi psikolojik anlamda olumsuz yönde etkiler. Kişiler, istedikleri yaşam koşullarını elde edemediği için bu durumun sonuçları farklı boyutlara taşınabilir; uyku esnasında diş gıcırdatma rahatsızlığı gibi… Bruksizmin en önemi nedeni; kişinin duygusal anlamda stres içerisinde olmasıdır. Kişinin yaşadığı stresin ilk etkileri, ağız içerisindeki dokularda görülür. Stres faktörü, diş gıcırdatmanın; hem meydana gelme, hem de şiddetinin artış nedenidir.

Kişinin; aşırı sinirli ruh hali, titiz ve hassas oluşu, malokluzyon ismi verilen; dişlerin diziliş ve sıralanışında meydana gelen bozukluklar; bruksizmin diğer meydana gelme nedenlerindendir.

Bruksizm için uygulanan tedavi yöntemleri nelerdir?

Meydana gelen diş gıcırdatma rahatsızlığının sürekli olmaması için “gece koruyucusu” adı verilen slikon yapılı diş plakları kullanılır. Bu yöntem; bazı kişilerde gerekli tedaviyi sağlarken, bazı kişiler için ise yetersiz kalmaktadır. Yetersiz kaldığı durumlarda, kişide var olan diş gıcırdatma probleminin düzeyine göre; kas gevşetici ilaçlar, psikoterapi, eksik dişler için protez uygulaması, hatalı dolgu ve kaplamaların değiştirilmesi seçenekleri izlenebilir.

Peki, bu rahatsızlığın varlığı nasıl anlaşılır?

Kişinin, ağız ve diş sağlığı muayenesi esnasında, sorulan sorulara verdiği cevaplar değerlendirildiğinde, diş gıcırdatma rahatsızlığının belirtileri görülebilir. Bu sorulara göz atalım.

  1. Uyurken, ailenden birisi dişlerini gıcırdattığını söyledi mi?
  2. Omuz ve boyun bölgende ağrı hissediyor musun?
  3. Eklem bölgelerinden kilk gibi sesler geliyor mu?
  4. Uuykundan uyandığın zaman; çene ekleminde, yüz kaslarında, kulaklarında ağrı ya da yorgunluk hissediyor musun?
  5. Dişlerinde hassasiyet var mı?

Bu soruların yanıtlarına göre; kişinin diş gıcırdatma sorununun olup olmadığı tespit edilebilir.

Diş hekimine ne sıklıkla gidilmelidir?

Kişiler, stresten uzak kaldıkları takdirde bruksizm oluşumunu engelleyebilirler. Bu rahatsızlığın bulguları genellikle uzun vadede görülmeye başlayacağı ve kişinin bir bilgisi olmayacağı için yılda en az iki kez diş hekiminizi ziyaret etmeniz önerilir.