Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Kist Oluşan Bir Diş Çekilmeli Midir?

Kist Oluşan Bir Diş Çekilmeli Midir?

Diş kistleri nedir?

Diş kitleri, kişinin acil olarak bir diş hekimine gitmesini gerektiren önemli bir rahatsızlıktır. Bu kadar önemli olmasının nedeni; ani ve beklenmedik bir şekilde kişiye hissettirdiği ağrı potansiyelidir. Duyulan bu ağrı; diş etine, çeneye ve yüze kadar yayılabilirler. Kist, ilgili bölgede hızla büyüyebilir, bu süreç boyunca da birçok çene kemiğine zarar verebilir.

Kistler; içerisinde hava, sıvı ya da kısmen katı madde bulunduran bir kesecik türüdür. İltihap toplanmış haline ise apse denilmektedir. Kist oluştuktan sonra cerrahi operasyon ile alınmak zorunda kalınabilir.

Diş kistinin zararlı etkileri nelerdir?

  1. Kistler, oluştukları bölgede yer kaplayacakları için çene dokularının yerlerini kaydırarak, kemik kayıplarına sebebiyet verebilirler.
  2. Oluşan bu kistler; komşu dişleri içine çekebilir, mevcut hizasından dışarı doğru itebilirler.
  3. Diş kistleri, çene kemiğinde büyümeye sebep olabilir. Bu süreçte ağrı hissedilmediği için birçok hasta bu büyümeyi fark etmez.
  4. Bölgedeki sinirlere baskı yaparak yüzde his kayıplarına sebep olabilir.

Diş kistleri hangi faktörlere bağlı olarak oluşur?

Diş kistleri, çoğu zaman diş yaralanmalarına ve travmalara bağlı olarak oluşur. Fakat en sık nedeni; diş çürükleridir. Oluşan çürükler sonrasında oluşan oyuk, enfeksiyonel gelişimin başlangıcı olur.

Yanlış beslenme ve dişleri fırçalamayı ihmal etmek dişlerde plak oluşturur. Bakterler ise bu plaklarda buldukları gıda artığındaki şekerlerden beslenerek, asit üretirler. Bu asitler; dişin koruyucu tabakası olan mineleri aşındırarak, diş özünün açığa çıkmasına yol açar. Böylelikle çürükler meydana gelir.

Diş çürüklerden korunmak için, ağız ve diş sağlığı hijyeninizi; dişinizi fırçalayarak, diş ipi kullanarak, beslenmenizde meyve sebzeye ağırlık vererek sağlayabilirsiniz.

Diş kistlerinin tedavisi, diş çekilerek mi yapılır?

  1. Uygulanacak tedavi yöntemi, kist çeşidine göre değişir. Acil diş hekimi, apsedeki ağrıyı dindirmek için kistte oluşan iltihabı kurutma yoluna gidecektir.
  2. Diş hekimi ise, apsenin ilk yerleştiği bölgedeki kalıntıları temizleyecektir.
  3. Diş özünde oluşan enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan periapikal kist çeşidinin tedavi edilmesi daha karışıktır. İlgili bölgeyi net olarak tespit etmek için x-ray görüntünün alınması gerekir. Kistin tespit edilmesiyle de kanal tedavisi uygulanır. Özetle kanal tedavisi; diş özünde kalan enfeksiyonlu bölgenin temizlenmesi ve böylelikle dişin kökünde hissedilen baskının önüne geçilmesidir.

İçinde bulunan kan desteği ve sinir dokuları alınmış olduğu için; aslında diş, tamamen “ölü”dür. Birçok hasta; ağzının içerisinde, diş çekimine bağlı boşluklar istemediği ve rahat bir şekilde gülümsemek istedikleri için bu tedaviyi tercih ediyorlar.