Diş kistleri nedir?
Diş kitleri, kişinin acil olarak bir diş hekimine gitmesini gerektiren önemli bir rahatsızlıktır. Bu kadar önemli olmasının nedeni; ani ve beklenmedik bir şekilde kişiye hissettirdiği ağrı potansiyelidir. Duyulan bu ağrı; diş etine, çeneye ve yüze kadar yayılabilirler. Kist, ilgili bölgede hızla büyüyebilir, bu süreç boyunca da birçok çene kemiğine zarar verebilir.
Kistler; içerisinde hava, sıvı ya da kısmen katı madde bulunduran bir kesecik türüdür. İltihap toplanmış haline ise apse denilmektedir. Kist oluştuktan sonra cerrahi operasyon ile alınmak zorunda kalınabilir.
Diş kistinin zararlı etkileri nelerdir?
Diş kistleri hangi faktörlere bağlı olarak oluşur?
Diş kistleri, çoğu zaman diş yaralanmalarına ve travmalara bağlı olarak oluşur. Fakat en sık nedeni; diş çürükleridir. Oluşan çürükler sonrasında oluşan oyuk, enfeksiyonel gelişimin başlangıcı olur.
Yanlış beslenme ve dişleri fırçalamayı ihmal etmek dişlerde plak oluşturur. Bakterler ise bu plaklarda buldukları gıda artığındaki şekerlerden beslenerek, asit üretirler. Bu asitler; dişin koruyucu tabakası olan mineleri aşındırarak, diş özünün açığa çıkmasına yol açar. Böylelikle çürükler meydana gelir.
Diş çürüklerden korunmak için, ağız ve diş sağlığı hijyeninizi; dişinizi fırçalayarak, diş ipi kullanarak, beslenmenizde meyve sebzeye ağırlık vererek sağlayabilirsiniz.
Diş kistlerinin tedavisi, diş çekilerek mi yapılır?
İçinde bulunan kan desteği ve sinir dokuları alınmış olduğu için; aslında diş, tamamen “ölü”dür. Birçok hasta; ağzının içerisinde, diş çekimine bağlı boşluklar istemediği ve rahat bir şekilde gülümsemek istedikleri için bu tedaviyi tercih ediyorlar.
Lingual ortodonti; çapraşıkların ve bozuklukların düzeltilmesi için uygulanan diş teli çeşididir.
Diş macunu içeriğinde yer alan maddeler, neye faydalı olacağına göre değişiklik gösterir.
Takma diş yerine alternatif bir uygulama olarak implant uygulamalarını
Diş travmaları, dişlerde oluşan ve yaygınlık gösteren bir durumdur.
Ağız kurulukları ağız içinde tükürük salgılamasının işlevinin azalması ile ortaya çıkar.
Diş beyazlatma işlemi çok fazla şeye maruz kalmış ve rengi sararmış renkteki dişlere uygulanabilmektedir.
Tamamen dişsiz olan kişilerin tedavisinde her zaman implant uygulaması yapılmaktadır.
Dişlerde oluşan kırıklıklar ağız içinde büyük bir bölümü kapsayan travma yaralanmalardır.
Birçok nedenle olabilecek aşırı madde kaybına uğrayan dişlerin korunabilmesi için kişinin dişlerinin üstlerine yine diş şeklindeki materyaller ile birlikle kaplanması işlemine porselen kuron denir.
Yapılan bazı çalışmalarda, hamilelik döneminde yaşanan diş eti problemlerinin; erken veya düşük ağırlıklı doğuma neden olabileceği gösterilmiştir.