Diş kistleri nedir?
Diş kitleri, kişinin acil olarak bir diş hekimine gitmesini gerektiren önemli bir rahatsızlıktır. Bu kadar önemli olmasının nedeni; ani ve beklenmedik bir şekilde kişiye hissettirdiği ağrı potansiyelidir. Duyulan bu ağrı; diş etine, çeneye ve yüze kadar yayılabilirler. Kist, ilgili bölgede hızla büyüyebilir, bu süreç boyunca da birçok çene kemiğine zarar verebilir.
Kistler; içerisinde hava, sıvı ya da kısmen katı madde bulunduran bir kesecik türüdür. İltihap toplanmış haline ise apse denilmektedir. Kist oluştuktan sonra cerrahi operasyon ile alınmak zorunda kalınabilir.
Diş kistinin zararlı etkileri nelerdir?
Diş kistleri hangi faktörlere bağlı olarak oluşur?
Diş kistleri, çoğu zaman diş yaralanmalarına ve travmalara bağlı olarak oluşur. Fakat en sık nedeni; diş çürükleridir. Oluşan çürükler sonrasında oluşan oyuk, enfeksiyonel gelişimin başlangıcı olur.
Yanlış beslenme ve dişleri fırçalamayı ihmal etmek dişlerde plak oluşturur. Bakterler ise bu plaklarda buldukları gıda artığındaki şekerlerden beslenerek, asit üretirler. Bu asitler; dişin koruyucu tabakası olan mineleri aşındırarak, diş özünün açığa çıkmasına yol açar. Böylelikle çürükler meydana gelir.
Diş çürüklerden korunmak için, ağız ve diş sağlığı hijyeninizi; dişinizi fırçalayarak, diş ipi kullanarak, beslenmenizde meyve sebzeye ağırlık vererek sağlayabilirsiniz.
Diş kistlerinin tedavisi, diş çekilerek mi yapılır?
İçinde bulunan kan desteği ve sinir dokuları alınmış olduğu için; aslında diş, tamamen “ölü”dür. Birçok hasta; ağzının içerisinde, diş çekimine bağlı boşluklar istemediği ve rahat bir şekilde gülümsemek istedikleri için bu tedaviyi tercih ediyorlar.
Diş sorunları ile karşılaşan ve diş hekimine gelen hastaların tanı aşamasından önce hekimi ile tıbbi hikayesini paylaşması gerekmektedir.
Coğrafik dil yani harita dil sık karşılaşılan adeta ciltte görülen bir ben kadar doğal bir rahatsızlıktır.
Solunum yollarımızda meydana gelen en ufak bir güçlükte, nefes alırken kısmen veya da tamamen burnumuz yerine ağzımızı kullanırız.
Kaybedilen dişler ve gülüşlerin daha özgüvenli olması için en çok tercih edilen yöntemlerden biri de implantlardır.
Dişlerdeki mine, vücudun en sert ve mineralli kısmıdır. Her dişin yüzeyini kaplar ve altındaki hassas yapıda olan diş kemiğini koruyarak çürümeleri engeller.
Özellikle, çok fazla şeker içerikli gıdalar ile beslenmek; diş çürüklerini oluşturur
Çene eklemi hastalıklarında tedavi süreci basitten komplekse doğru ilerler.
Bruksizm; uyku esnasında önüne geçilemeyen çene hareketlerinden kaynaklanan
Ağız içerisinde oluşan aftlar yani yaralar genellikle yanak