Florozis nedir? Nedenleri nelerdir?
Daimi dişler, erken çocukluk döneminde diş etlerinin altında çene kemiğinin içinde gelişimlerini sürdürmeye devam eder. Yirmi yaş dişleri haricindeki tüm daimi dişler, görünümlerini 8 yaş civarındayken tamamlamış olur. Küçüklükte çok fazla flor alınırsa, dişlerin dış yüzünü oluşturan mine tabakasında oluşum bozuklukları gelişebilir. Bu bozukluk; çok az renkleşmeden, yüzey bozukluklarına giden farklı şekillerde görülebilir. Fazla flor, dişlerin diğer bölümlerini etkilemez. Bir kez dişlere sürdükten sonra, florozis olma şansı yoktur. Kozmetik bir durum olan ve bir hastalık olmayan florozis, genellikle diş hekimleri tarafından fark edilebilir.
Florozis belirtileri nelerdir?
Hafif florozisi olan dişler; çok az belirti verebilir veya ancak diş hekimleri tarafından anlaşılabilir. Hafif seviyeden, orta şiddete doğru beyaz çizgiler ve nokta oluşumlarının geliştiğini görürüz. Ağır floroziste durum daha farklıdır. Dişlerde çukurlaşma ve kahverengi, gri, siyah noktalar ile mine oluşum bozukluklarına rastlanılır.
Florozisten korunmanın yolları nelerdir?
Florozis tedavisi nasıl yapılır?
Tedavi edilemeyecek kadar az görülen ve arka bölgede görünmeyen dişlerde gelişen florozis için tedavi seçenekleri mevcuttur. Daha ciddi olan ya da ön dişlerin de dahil olduğu durumlarda; diş beyazlatma ve dişlerin yüzeylerinden tabaka alma gibi farklı yöntemler uygulanabilir. Ağır florozis vakalarında direk olarak kompozit restorasyonları, porselen lamineler ve kuron kaplamalar tercih edilir.
Tuzla: Aydıntepe Mahallesi, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi, No: 2 Tuzla/İstanbul
Mecidiyeköy: Gülbahar Mahallesi Oya Sokak No:23/A Mecidiyeköy - Şişli / İstanbul
Telefon: 444 98 63 - Faks 0(212) 272 63 47 E-Posta: info@okandis.com
Güncelleme tarihi: 29.05.2024