Kıllı dil hastalığı nedir?
Zaman zaman kimi kişilerde görülen kıllı dil hastalığı, dil yüzeyinin siyah, sarı, kahverengi, yeşil, mavi renklerinde tüylerle kaplanmasına denilmektedir. Kıllı dil hastalığı dilin üst yüzeyinin tamamında olabileceği gibi bir bölümünde de olabilir. Görsel olarak yakalanan kişileri oldukça rahatsız etse de, korkulacak bir şey yoktur bu hastalık ciddi bir şey değildir ve geçicidir!
Kıllı dil hastalığı neden olur?
Yaş grubu ayırt etmeyen kıllı dil hastalığı genellikle; keratin ve proteinin dil yüzeyinde aşırı birikmesi sonucunda meydana gelmektedir. Kıllı dil, her ne kadar ciddi olmayan bir hastalık olarak bilinse de, ilerlediği zaman kişilere çeşitli problemler yaratabilir. Çoğunlukla orta yaş insanlarda görülen kıllı dil rahatsızlığının oluşum nedeni, ağız içerisinde ortaya çıkan çürüme ve mantarlardır. Dişlerde, diş etlerinde, dilde veya bademcikte bakteri ve mantar oluşumu varsa, kıllı tüy problemiyle sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Bu noktada düzenli diş muayenesi ve ağız hijyenini eksiksiz yapmak oldukça önemlidir. Ancak peroksit içeren gargara gibi ürünleri de, çok sık kullanmamak gerekmektedir. Aksi takdirde bu ürünlerin fazla kullanımı da, kıl dil nedenlerindendir. Alkol, sigara veya uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklar da kıllı dil hastalığına sebebiyet verebilmektedir. Bazı durumlarda ağız kuruluğu, ağız içerisindeki nemsizlikten dolayı dilde tüy oluşumuna neden olabilirken, kullanılan bazı ilaçlar da kıllı tüyün sebeplerinden olabilmektedir.
Belirtileri nelerdir?
Korunma ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Klinik çalışmalar günümüzün önemli problemlerinden olan stres ve dişeti hastalığı arasında pozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Dış görünüşümüzü olumsuz etkileyen diş bozukluklarından kurtulmanın en pratik çözümlerinden biri de porselen laminelerdir.
Dişlerin yapısında var olan bozukluk, kemiklerin birbirleriyle olan ilişkisindeki bozukluktan kaynaklanıyorsa..
Birçok nedenle olabilecek aşırı madde kaybına uğrayan dişlerin korunabilmesi için kişinin dişlerinin üstlerine yine diş şeklindeki materyaller ile birlikle kaplanması işlemine porselen kuron denir.
Diş apsesi vücudun bakterilere karşı vermiş olduğu tepkimeler olarak gösterilebilir
Yapılan bazı çalışmalarda, hamilelik döneminde yaşanan diş eti problemlerinin; erken veya düşük ağırlıklı doğuma neden olabileceği gösterilmiştir.
Çürük Dişlerin Neden Olabileceği Problemler Nelerdir?