Diş minesi nedir?
Diş mineleri, gerek ağız için gerekse vücudumuzda bulunan en güçlü ve en dirençli dokudur. Kısaca özetlemek gerekirse; dişlerimiz de koruma kalkanı görevine büyük oranda üstlenen yapıdır. Vücudumuza alınan gıdaların ilk evresinde karşılamayı yapan ve dengesiz geçişleri (sıcak, soğuk gıda gibi) absorbe ederek dişlerimizi korur. Tabi sadece sıcak ve soğuk değil asit, kimyasal ve şeker gibi maddelere karşı da bu görevi fazlasıyla yerine getirir.
Diş minesi neden dişlerimiz için önemlidir?
Diş minesi bir zırh gibi dişlerimizi korumaktadır ve bu zırhın yıpranması dahilinde dişlerimizde çürükler zayıflamalar ve buna benzer ağrı ve sızıya yol açacak birçok rahatsızlığı beraberinde getirir. Uç noktalarda geçişler daha fazla rahatsız etmeye başlar hem fiziki hem mental olarak sizi rahatsız edecektir. Diş minesinin yıpranması durumunda dişin ana yapısını oluşturan kök kısmı ve sinir kısmına da etki eden yiyecek ve içecekler doğrudan temas etmeye başlayacaklar ve çürüme gibi eylemler daha hızlı gerçekleşecektir. Minelerimiz dediğimiz gibi en güçlü yapı olmasıyla birlikte onları korumamız ve inci beyazlığında zarif dişlere erişmek zor değildir, elbette ki birkaç basit yöntemlerle onları ve sağlığımızı koruyabiliriz. Tabii diş minemize neler zarar verir önce onları inceleyelim.
Diş mineleri nasıl tahribata uğrar?
· Alkol ve asit bazlı sıvı ve gıda tüketimi.
· Reflü: Reflü hastalığı, mide asitlerini ağız boşluğunuza kadar ulaştırır ve asit yapısı barındırdığı içim diş mineleri zarar görmektedir.
· Bazı ilaçlar, fazla kullanılan C Vitamini ve de fazla miktarda asit barındıran takviyeler de diş minelerine zarar verir.
· Ekşi gıdalar uzun süre ve çok fazla tüketildiğinde diş minelerine zarar veren unsurlardandır.
· Zıt ısı değerleri: Art arda sıcak ve soğuk gıda tüketimi, aşırı sıcak veya aşırı soğuk gıdaları sık sık kullanmak da buna örnektir.
· Ağız kuruluğu: Kompleks bir yapı olan vücudumuzun ürettiği tükürük, ağızın temizlenmesi bakteri ve yemeklerle olan mücadelenin en önemli faktörlerindendir. Ağız kokusunun önlenmesine ve tabii ki güç kaybının önlenmesini de sağlayarak pH seviyesini dengeler ve diş çürümelerini engeller. Alkol ve türevleri ağız kuruluğunu meydana getiren ciddi faktörlerdendir
· Fazla şeker tüketimi: Düzenli şekilde fırçalama ve temizliği yapılmadığı gibi durumlarda ağızda biriken şekerler bakterilerin beslenmesini sebep olmaktadır. Bu da mine zayıflığı çürümelere sebep olmaktadır.
Detay olarak bahsettiğimiz gibi bir zırh gibi koruma sağlayan diş minesi sert fırçalama sıkma gıcırdama gibi durumlarda da aşınmaya maruz kalabilmektedir.
Diş minesi rahatsızlığının belirtileri nelerdir?
Bahsettiğimiz gibi dengesiz ısı geçişleri esnasında, asitli veya alkol içerikli gıdalarda, şeker içerikli tüketimlerde oluşan acı ve sızlama hissi oluşacaktır.
· Dişleriniz kırılganlaşır.
· Dişlerde sararma meydana gelir.
· Mine yıpranmasından kaynaklı olarak dişlerimizin yüzeyinde üzerinde yumuşak ve parlak bir doku oluşur.
Diş minelerinizi nasıl koruyabilirsiniz?
· Düzenli olarak diş hekiminize olan danışmalarınız doğrultusunda yapılması gereken önlemler yeterli olacaktır.
· İçeriğinde aşırı şeker ve alkol içeren yiyecek, içeceklerin tüketimini azaltmak ve tüketildikten sonra ağızın duru bir su ile yapılan gargara yaparak temizlenmesi basit önlemlerden biridir. Asitli içecek tüketimlerinde kısıtlamalar günün belli zamanlarına bölünerek zaman kısıtlamanızı sağlayabilirsiniz.
· Asit ve şeker konusunda çok durmamızın sebebi dişlerimizin yüzeylerine yapışması içısından içecekleri tüketirken ağızda bekletmemeye, çalkalamamaya dikkat edin.
· Hem metabolizma hem ağız sağlığı için önem arz eden ve ağız kuruluğunu önleyebilmek için bol su tüketin.
· Dişleri anlatıldığı gibi içerden dışarıya teknik olarak fırçalayın ve olabildiğince sert fırçalar kullanmaktan kaçının.
· İçerisinde özellikle florür barındıran ağız gargaralarını ve macunlarını kullanın.
· Asit içerikli yiyecek ve içecekleri tükettikten sonra hızlı davranmayın 1-1,30 saat bekledikten sonra fırçalamanız daha doğru olacaktır. Çünkü diş yüzeylerinde savunmasız bir etki yaratacak ve yapılacak olan ani fırçalama diş minesinin tahribat oranını daha da arttıracaktır.
· Reflü, alkol bağımlılığı, bulimia vb. gibi rahatsızlıklarınız için mutlaka doktorunuz ile iletişime geçerek tedavi görün.
· Diş hekiminiz ile başta da belirttiğimiz gibi düzenli olarak görüşmeyi ihmal etmeyin ve bakımlarınızı önerileri doğrultusunda düzenli olarak yapın.