Ortodontik Diş Tedavileri İçin Diş Azaltmak Doğru Mudur?
Ortodontik diş tedavilerinde eğer gerek varsa diş azaltılabilir. Fakat bunun tanısı ve işleminin yapılabilmesi için mutlaka uzman diş hekimine görünmeniz gerekir. Doktorunuzdan eminseniz bu işlemin sonunda siz ve dişlerinizde herhangi bir zarar görmeyecektir. Ortodonti tedavinizin devamı için faydalı olacaktır. Bazı ortodontik tedavilerde yer kazanmak gerekir. Bunun için diş azaltmak iyi bir yöntem olacaktır. Bu yöntemin yapılış amacı ise komşu dişlere zarar vermesinin istenilmemiş olmasıdır. Diş eksiltmenin devamında hemen tedavi yapılmalıdır. Eksiltilen dişlerin yerlerinde boşluk kalmayacaktır. İlk amaç tedavi işlemlerini çekimsiz yapmaktır. Fakat ihtiyaç duyuluyorsa çekim sağlanır. Tedavinizde en iyi yanıtı diş hekiminiz verecektir. Muayene olmayı mutlaka unutmayın.
Ortodontik Tedavide Çekim Neden Gerçekleştirilir?
Ortodontik tedavi işlemlerinde bazı durumlarda diş çekimi yapılması gereklidir. Çekimlerin gerçekleştirilme nedenlerini sıralayacak olursak; çenedeki darlığı onarmak, diş alanında yer genişletmek, dişlerin sıralanmasında ki bozukluklar ve yapının en normal düzeye getirilmesi olarak sıralayabiliriz.
Diş Çekimi Kararı Nasıl Verilir?
Hastanın dişlerindeki çapraşıklık oranına, dişlerin ölçüsüne, hastanın çene ve kemik yapısına ve görüntüleme teknikleri uygulanarak röntgenlerine bakılmalıdır. Bazı durumlarda yer darlığının ölçülmesinde modelleme yetmemektedir. Uzman bir ortodontist tarafından muayene olmayı unutmayın.
Diş Eksiltilince Dişler Arasında Boşluk Kalır Mı?
Ortodonti tedavisi öncesinde çekilen dişlerin ardından kalan boşluklar ortodonti tedavisi uygulandıktan sonra bu başlıklar kalmaz. Diş çekildikten sonra diş telleri yardımıyla boşluklar kapatılır. Çene kemiğinde yaptırılan hareketlilik ile dişler boşluğa yerleşir. Dişlerin diğer taraflarında kalan boşluklar ise kemik oluşumları ile kapanır. Hastanın estetik görünümünde sorun yaşanmaz.
Yetişkin Bireylerde Sürekli Dişlerde Neden Çekim Yapılır?
Yetişkin bireylerde diş çekimi dişlerin düzgün görünmesi için yapılır. Mesela gömük kalan bir dişiniz var ise ; yirmilik dişler gibi ve çenede sıkışıklığa neden oluyorsa bazı çürük olmayan dişlerde çekim yapılabilir. Hastalar çoğunlukla çürük olmayan dişlerin çekileceğini duyduklarında çektirmek istemeyebiliyorlar. Fakat dişlerin düzgün estetik bir görünüme sahip olması için dişler düzelse de yeterli alan olmadığından tekrar bozulmalar olacaktır. Dişlerinizin görünümünün kalıcılığı için dişinizin çekilmesi size olumlu dönecektir. Ama şunun da hatırlatılması gerekir ki her hastada çekim gerekli olmayabilir.