Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Diş İle İlgili Acil Durumlarda Ne Yapılmalıdır?

Diş İle İlgili Acil Durumlarda Ne Yapılmalıdır?

Diş ile ilgili acil durumlarda ne yapılmalıdır?

Diş ile ilgili acil durumların başından diş travmaları gelmektedir. Travmanın kelime anlamı; dışarıdan gelebilecek ani bir darbe veya bir etki sonucunda meydana gelen ağrı, yaralanma, kanama, kırıklar gibi olaylardır. Diş travmaları ise genellikle; herhangi bir darbe, düşme ve çarpma gibi durumlar sonrasında gelişen diş kırılmaları, diş çıkmaları, diş eti kanamaları gibi acil müdahale gerektiren kazalardır. Diş travmaları, herkesin başına gelebileceği gibi çoğunlukla çocuklarda ve sporcularda görülmektedir.

Hangi durumlarda diş hekimine gitmem gerekir?

Diş travmalarında acil müdahale şarttır. Herhangi bir işlem yapılıp yapılmamasına, tedavi şekline yalnızca diş hekimi karar verebilir. Travma sonrasında kalıcı sıkıntılar olmaması adına vakit kaybedilmeden acile veya bir diş hekimine gitmek faydalıdır. Muayene ve röntgenler sonucunda doğru kararı verebilecek kişi, bir diş hekimidir. Yaralanmadan veya kırıktan dolayı eğer ki ağrı çekiyorsanız; ağrı kesici kullanabilirsiniz. Dişinizin bir parçası kırıldıysa, diş doktorunuza o parçayı da götürünüz.

Çocuklarda diş travmaları neden sık görülür?

Çocuklarda büyüme ve gelişmelerinin doğal bir sonucu olarak süt dişlerinin kaybı yaşanmaktadır. Bu dişler yerine, zamanla yeni dişleri sürmektedir. Bu diş değiştirme döneminde, süt dişleri çarpma, düşme veya darbe sonucunda da kaybedilmektedir. Normal şartlarda süt dişlerinin kaybında acil müdahale gerekmez ancak travmaya bağlı olarak yalnızca süt dişleri zarar görmeyebilir. Süt dişleriyle birlikte çene kemiği de zarar görebilir. Bu yüzden süt dişleri oluşumunda dişlerin muayenesi iyi bir şekilde yapılmalı, travmaların önüne geçilmelidir. Genellikle 1-5 yaş aralığında görülme oranı artan çocuklarda travma görülme oranı artmaktadır. Travmalar dişlerin yerinden çıkması ya da dişlerin gömülü olması şeklinde görülebilmektedir. Travma ile çıkan dişler yerine tekrar yerleştirilmeye çalışılmamalıdır. Bu daha çok zarar verebilir. Diğer bir travma nedeniyse çocukların yetişkinlere göre daha hareketli olmasıdır. Bu durum, ufak kazalara sebebiyet verebilmektedir. Burada ailelerin çocuklarını kontrol etmeleri, güvenliklerini sağlamaları oldukça önemlidir.

Sporcularda neden diş travmaları olur?

Sporcular ve hobi olarak spor yapan kişilerde, travmaların nedeni genellikle yaptıkları spor dalıyla alakalıdır. Oluşabilecek düşme, kaza, darbe gibi durumları engellemek adına koruyucu ekipman kullanımı önem arz etmektedir. Eğer ilgilendiğiniz sporla alakalı böyle bir koruyucu malzeme yoksa, diş hekiminizle görüşerek kendinize bir ağız koruyucu yaptırabilirsiniz.