Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Ağız İçerisinde Oluşan Aftlar Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız İçerisinde Oluşan Aftlar Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız İçerisinde Oluşan Aftlar?

Ağız içerisinde oluşan aftlar yani yaralar genellikle yanak, dudak ve dişetleri üzerinde oluşan lezyonlardır. Toplumda sıkça meydana gelebilecek bir olaydır. Bu aftlar solgun sarımsı renklerde olabilirler. Aftların gülümsemeyi ve yemek yemeyi zorlaştırdığı görülmektedir. İyileşme süresi bir ile 2 hafta süresi boyunca değişiklik gösterebilmektedir. Aynı anda farklı alanlarda çıkabilir.

Aft Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Aft oluşumuna birçok örnek verebiliriz. Bunlardan ilki ağızda oluşan doku bozukluklarıdır. Bu doku bozuklukları ağız içerisinde yeterli temizliği sağlayamamaktan oluşmaktadır. Ağız içerisinde çoklu sinir uçları vardır. Tüketmiş olduğumuz aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyeceklerde etkileyebilir. Peki diğer faktörler nelerdir? Hemen göz atalım.

  1. Stres:  Stres birçok hastalığın oluşumunda etkilidir. Strese giren insanlarda tetikleyici bir unsur olabilir.
  2. Yiyecek ve İçecekler: Ağız içinde birçok sinir uçları vardır. Soğuk veya sıcak olan gıdalar ağız içini tahriş edebilir. Bu tahrişte aft oluşumunu hızlandırabilir. O yüzden günlük gıda alımına da dikkat edilmesi gerekir.
  3. Travmalar ve Diş Macunu: Ağızda oluşan aftlar travmalar ile ilişkilendirilebilir. Bu travmalar diş macunu ve diş fırçasının yanlış tercihinden de kaynaklanabilir. Zarar verebilecek sert yiyeceklerde bu travma oluşumunu güçlendirecektir. Travmalar da aynı şekilde aft oluşumunu hızlandıracaktır.

Aft Belirtileri Nelerdir?

Ağızda oluşan aftların belirtileri arasında küçük oyuk şeklinde bir yapıya rastlayabiliriz. Bu yaralar başlangıçta küçük tanecikli şekillerde de oluşabilirler. Belirtisi ve tetikleyici nedenler arasında yeterli ağız bakımı yapılamamasını göstermek oldukça doğrudur. Bu yaralara oldukça özenle bakılmalıdır. Bakılmadığı takdirde ilerlemesi kaçınılmaz olabilir.

Aft Oluşumunda Nasıl Bir Tedavi Yolu İzlenmelidir?

Oluşan aftlar veya ağız yaraları 1 veya 2 hafta içerisinde kendi kendilerine geçebilme özelliğini sahiptir. Fakat doktora görünmekte fayda olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Doktorunuz size iyileşme sürecine iyi gelecek antibiyotik veya gargara önerecektir. Bununla birlikte miskav da iyi gelecektir. Miskavın ağız içindeki yaralara iyi gelmesi devamında balgama da iyi gelme özelliğine sahiptir. Yiyeceklerde baharatlı yiyeceklerden kaçınmaya özen gösterin.