Diş dolgusu nedir?
Diş çürümesinin erken basamaklarında dişler dolgu ile tedavi edilebilir. Bu amaçla diş hekimleri genellikle beyaz kompozit dolgular kullanmaktadırlar. Diş dolguları uzun seneler sağlıklı bir şekilde ağızda kalabilirler fakat uzun dönemde meydana gelen aşınmalar ve ağız bakımının yetersiz olduğu durumda oluşan yeni çürükler nedeniyle yenilenmeleri gerekebilir.
Yediklerimiz, içtiğimiz içecekler ve sıkma veya gıcırdatma nedeniyle yaptığımız hareketler, diş dolgusunun başarısız olmasına neden olabilir. Aşınmış, kırılmış, çatlamış veya düşmüş olan dolgular, diş ile dolgu arasında çürümeye neden olan bakteriler için giriş noktası sağlayabilecek boşluklar bırakabilir.
Diş dolguları ne zaman değiştirilebilir?
Diş dolguları genel olarak uzun seneler boyunca kullanılabilirler. Fakat diş dolguları, seneler boyunca süren çiğneme işleminin ardından aşınmaya başlar. Diş sıkma ve gıcırdatma durumları bu aşınmayı hızlandırabilir.
Diş dolgularında çatlak ya da aşınmış alanlar gibi aşınma izleri var ise, dolguyu en kısa zamanda değiştirmek için diş hekimine başvurulması gerekir. Hasar görmüş bir dolgu ile çiğnemeye devam etmek dişin çatlamasına sebep olabilir ve basit bir diş dolgusu işleminden daha pahalı ve daha karmaşık olan ek onarımlar gerektirebilir.
Dişler arasında, yemek artıklarının araya girip gömülmemesi için bir kontak olmalıdır. Eğer dolgu yapılan dişlerden birinde kontak gerçekleşmiyorsa, bu durumda dolgulardan biri sökülüp, o kontak sağlanacak şekilde yenilenebilir. Ayrıca eski dolgularda çatlak ve kırık varsa dolgu değişebilir. Çatlakların arasına mikro sızıntı olacağı için dişin alttan çürümesine sebep olabilir. Dişte kırık var ise bu durumda hasta rahatsız olduğu için dolgu değiştirilebilir. Ayrıca amalgam dolgu varlığında kişinin hiçbir şikayeti bulunmuyor ve hekim de gerek görmüyorsa dolgunun yenilenmesine gerek yoktur.
Tuzla: Aydıntepe Mahallesi, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi, No: 2 Tuzla/İstanbul
Mecidiyeköy: Gülbahar Mahallesi Oya Sokak No:23/A Mecidiyeköy - Şişli / İstanbul
Telefon: 444 98 63 - Faks 0(212) 272 63 47 E-Posta: info@okandis.com
Güncelleme tarihi: 29.05.2024