Çatlak diş sendromu nedir?
Çatlak diş sendromu; çekilen diş röntgeninde görünemeyecek kadar küçük veya diş eti altında kalan, teşhis edilmesi oldukça güç olan bir çatlağın gelişmesiyle ortaya çıkar. Genellikle azı dişlerinde gözlemlenir.
Çatlak diş sendromunun belirtileri nelerdir?
Çatlak diş sendromuna sahip olan pek çok insan; yiyecekleri ısırdığı veya dişlerini sıcak ya da soğuğa maruz bıraktığı zaman bir sızı hisseder. Duyulan bu ağrı ve sızı hissi, çürüklerde olduğu gibi süreklilik durumu arz etmez.
Çatlak diş sendromunun nedenleri nelerdir?
Ağız ve dişlerde meydana gelen pek çok sorun gibi, çatlak diş sendromunun da birden fazla nedeni olabilir. En sıklıkla karşılaştığımız durumlar şöyledir:
• Dişlerini gıcırdatan veya sıkan kişilerde bu sendrom görülebilir.
• Kişinin alt ve üst dişlerinin üst üste gelmesi durumunda, tek diş üzerine fazla baskı uygulanabilir ve bunun sonucunda o dişin çatlamasına yol açabilir.
• Büyük dolgulu dişlerde görülebilir.
• Kanal tedavisi işlemi görmüş dişlerde gelişebilir.
Çatlak diş sendromunun teşhisi nasıl konur?
Pek çok kişi fark etmeden çatlak diş sendromunun belirtilerini yaşıyor olabilir. En güç teşhis edilen ağız ve diş sağlığı sorunlarından biri olan çatlak diş sendromunda tanı; ancak kapsamlı bir muayene, röntgen filmleri, kişinin ağız ve diş sağlığı hakkındaki geçmişinin dinlenilmesi ile konulabilir. Daha önce bu sendromu yaşamış kişilerin, yeniden yaşama ihtimali bulunmaktadır.
Çatlak diş sendromu nasıl tedavi edilir?
Çatlak diş sendromu için; yapıştırma, kuron kaplama, kök kanalı tedavisi ve ilerlemiş durumlarda dişin çekilmesi gibi çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Diş hekiminizin önereceği tedavi yöntemi; çatlağın geliştiği dişe ve boyutuna göre değişiklik gösterebilir.
Çatlak diş sendromunun neden olduğu komplikasyonlar nelerdir?
Mevcut çatlak büyüyecek olur ise dişin bir kısmı kırılabilir. Buna bağlı olarak da kırık dişin etrafında bulunan diş etinde enfeksiyon gelişme riski artar. Dişin yanındaki diş eti üstünde sivilceye benzer bir şişlik fark edebilirsiniz. Bu oluşum dişeti apsesi olabilir. Eğer, bu yönde bir şüpheniz varsa vakti kaybetmeden diş hekiminizi ziyaret etmeye özen gösterin.
Tuzla: Aydıntepe Mahallesi, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi, No: 2 Tuzla/İstanbul
Mecidiyeköy: Gülbahar Mahallesi Oya Sokak No:23/A Mecidiyeköy - Şişli / İstanbul
Telefon: 444 98 63 - Faks 0(212) 272 63 47 E-Posta: info@okandis.com
Güncelleme tarihi: 02.10.2024