Lingual ortodonti nedir?
Lingual ortodonti; çapraşıkların ve bozuklukların düzeltilmesi için uygulanan diş teli çeşididir. Bu yöntemde; tellerin, dişlerin iç kısmına yerleştiriliyor olması, görünüşünüzü etkiletmiyor olduğu için sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Tellerin dile temas etmesi yüzünden ilk 2 haftanın aşınma süresi olmasına rağmen çok avantajlıdır.
Bakıldığında, tellerin görünmediği bu uygulama için en uygun adaylar kimlerdir?
Diğer adıyla “görünmez diş telleri” olarak tanımlanan ve dişlerin iç yüzlerine yapıştırılan braketlerin kullanıldığı bu tel tel tedavisi, yaş fark etmeksizin her hastaya uygulanabilir. Bu yöntem, daha çok; iş ve sosyal yaşantıları gereği toplum içerisinde sürekli insanlar ile iletişimde olan müdürler, öğretmenler, aktörler ve benzeri kişiler tarafından tercih edilmektedir.
Lingual tedavi;
uygulanabilir.
Peki bu uygulama için nasıl bir yol izlenmektedir?
Öncelikli olarak; ortodontik bozuklukların tespit edilmesi için lingual diş teli tedavisi muayenesi yapılır. Yapılacak bu muayeneden sonra kişinin ağız yapısına uygun lingual tel tasarımı için fikir edinilir.
Diş gelişimini henüz tamamlamamış yetişkin hastalar için; braketlerin, dişlerin iç yüzeylerine yapıştırılıyor oluşu, kendileri için en ideal ortodontik tedavi çeşididir. Normal tel tedavisinde kullanılan braketlerden ayrı olarak, laboratuvar ortamında hazırlanan lingual ortodonti telleri direkt olarak iç yüzeye yapıştırılmaktadır.
Teller takıldıktan sonra; dişlerin gelişimi ve tellerin dişler ile uyumluluğu takip edilir. Tedavinin tamamlanma süresi; 1 ila 2,5 yıl aralığında değişiklik gösterebilir.
Lingual ortodontiyi neden seçmelisiniz?
Ortodontik tedavi gerektirecek diş ve çene bozukluklarınızın nedeni, solunum şeklinizle ilişkili olabilir.
Zirkonya (zirkonyumdioksit) bir yüksek performans seramiğidir ve uzay endüstrisi de dahil olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır.
Zaman zaman ağzımızın içerisinde beyaz, ağrılı yaralar oluşur. Günlük yaşantıda birçok sıkıntıya sebep olan bu yaralara; aft veya aftöz ülser (ağız ülseri) denilmektedir.
Hepimiz dişlerimiz inci gibi parıldasın ve bembeyaz olsun isteriz. Bunu kazanmak ise sanıldığı kadar zor değil.
Günlük hayatımızda çoğu zaman strese maruz kalabiliyoruz. Streste kendini farklı hastalıklar ile belli edebiliyor.
Engelli hastalarda da normal sağlığı daha farklı düzeydeki hastalar gibi diş sağlığı korunmalıdır
Zaman zaman kimi kişilerde görülen kıllı dil hastalığı, dil yüzeyinin siyah, sarı, kahverengi, yeşil, mavi renklerinde tüylerle kaplanmasına denilmektedir.
Dişler düzenli bir şekilde plağa maruz kaldığında; üzerinde meydana gelen sert mineral birikintisine diş taşı, yani tartar ismini veriyoruz.
Protetik diş tedavisi alanında geliştirilen ağız içi tarayıcılarla; diş hekimliğinde ölçü alma, model oluşturma gibi birçok aşamaya gerek kalmıyor!
Pulpası duyarlılığını kaybetmiş dişlere “devital diş” adı verilmektedir.