Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Aşırı Diş Fırçalamak Dişlerin Sararmasına mı Neden Olur?

Aşırı Diş Fırçalamak Dişlerin Sararmasına mı Neden Olur?

Aşırı diş fırçalamak dişlerin sararmasına mı neden olur?

Sararmış ve renklenmiş dişlerin en önemli nedenlerinden bir tanesi ağız hijyeni alışkanlıkları, bunun üzerine çok iyi düşünmek gerekiyor. Bunun yanı sıra; diş sararmasına neden olan plak birikintilerini yine hepimiz biliyoruz. Ancak, dişlerin çok sert fırçalanmasının da sararmaya neden olabileceğini biliyor muydunuz? Çocukluk dönemi itibariyle pırıl pırıl bir gülümsemeye ulaşmak için hepimize öğretilen ve kazandırılmaya çalışılan hep düzenli diş fırçalama alışkanlığı oldu. Peki, bunu yerine getiriyor muyuz? Eğer, getiriyorsak ne kadar doğru bir şekilde yapıyoruz?

Aşırı fırçalama neden sarı dişlere neden olur?

  • Diş minesini aşındırır: Aşırı diş fırçalamak; dişin minesini sıyırarak daha sarı görünmesine yol açabilir. Diş minesinin aşınması güçtür; fakat bu mümkün olabilir. Eğer bu durum meydana gelirse, dişin dentin tabakası olarak isimlendirilen ikinci tabakası açığa çıkar. Dentin, içinde tübüller olan canlı doku olup, bu tübüller dişteki sinir yapılara bağlıdır. Mine ile korunmadığında soğuk, asit ve şekerli gıdalara karşı daha hassas bir duruma gelebilirler.
  • Diş eti çekilmesine neden olur: Çok sert ya da sık diş fırçalamanın dişlerin sararmasına yol açabileceği bir diğer neden diş eti çekilmesidir. Dişin tabanını kaplayan küçük ince diş eti dokusu tabakası serbest diş eti sınırı olarak bilinir. Bu bölgeyi sert ya da yatay olarak fırçalamak; özellikle naylon ve sert diş fırçası ile fırçalıyorsanız; diş etinde sıyrılmaların başlamasına ve diş kökünün açığa çıkmasına neden olur. Dişin bu kök kısmı daha da sarı olduğundan ve dentin tabakasına benzediğinden beyazlatılamaz ya da temizlenemez.

Dişler ne sıklıkta fırçalanmalıdır?

Diş fırçasındaki kılların yumuşaklığı ve kalitesi çok önemlidir. Orta yumuşaklıktaki bir diş fırçası ya da şarjlı diş fırçası ile günde iki kez, iki dakika fırçalanması yeterli olacaktır. Dişlerin ciddi anlamda sararmasına dışsal bir faktör etki ediyor olabilir. Tartar ve plak oluşumları dışında; yiyecek ve lekelenmesi gibi durumlar olabilir. İyi bir diş temizliği ve cila ile bu durum geri alınabilir. Eğer, temizlik sonrasında sararma geçmeyecek olursa; diş eti çekilmesi ya da aşırı fırçalama sonrasında oluşan boşluklarda diş çürüğü meydana gelebilir. Şikayetleriniz için diş hekiminize danışmayı ihmal etmeyin.