Erken dönemde yapılan tel tedavisinin avantajları nelerdir?
Erken tanı ve tedavi, birçok rahatsızlıkta olduğu gibi ortodontik tedavilerde de avantaj sağlıyor. Dişlerinde çapraşıklık, yamukluk, boşluk gibi şikayetleri olan kişilerde, erken dönemde yapılan müdahalelerde başarı oranı artmakta ve tedavi süresi kısalmaktadır. Bu nedenle, kişilerin tel tedavisi gibi tedavilerini çok geç olmadan yaptırmaları ve mümkünse tedaviye çocukluk döneminde başlanmaları daha faydalı olabilmektedir.
Erken tedavi birçok avantaj sağlıyor
Tel tedavisinde; erken tanı ve tedavi ile dişlerin daha normal yerlerinde sürmeleri sağlanabilir, daimi dişler için gerekli pozisyon korunabilir. Çene bozuklukları ve önde olan dişlerin kırılması önlenebilir. Bazı durumlarda ortodontik tedavilerde, çenenin öne veya arkaya itilmesi gibi işlemler söz konusu olabilir. Bu süreçler genellikle, çocukluk dönemlerinde yapılmaktadır. Eğer erken ortodontik tedavi gerekli ise ortodonti hekimi çenenin büyümesine ve dişlerin sürmesine rehberlik edebilir. Erken ortodontik tedavi ile üst ve alt diş kavislerinin genişliği düzenlenebilir, daimi dişler için yer kazanılabilir. Daimi diş çekimi mümkün mertebe azaltılabilir, dişlerin gömülü kalma riski azalır, parmak emme gibi alışkanlıkların önüne geçilebilir ve anormal yutkunma ve konuşma problemleri elimine edilebilir. Özetleyecek olursak; erken dönemde yapılan tedavi ile tüm dişler sürdükten sonra yapılacak olan tedavi kolaylaşabilir.
Ancak tedaviye geç kaldım düşüncesine kapılmayın!
Ancak geç kaldım düşüncesiyle yaşından dolayı metal tel takmak istemeyenlere de, diş tedavileri sınırsız hizmet sunmaya devam ediyor. Geleneksel metal teller ile kendini rahat hissetmeyen her yaştan hasta için lingual ortodonti iyi bir alternatiftir. Lingual ortodontiyi; erişkin hastalar, iş insanları, kısacası telleri görünsün istemeyen tüm hastalar sıklıkla tercih etmektedirler. Uygulama için yaş sınırı yoktur. Kalıcı dişlerin sürdüğü, 11-12 yaşlarından itibaren her yaşta hastaya uygulanabilir. Lingual braketler de, aynı klasik braketler gibi ilk 1 hafta hastaya hafif bir rahatsızlık verebilirler. 1-2 hafta sonunda dil, tellerin varlığına tamamen alışacaktır.
Şeffaf plakları da tercih edebilirsiniz
Diğer bir görünmeyen ortodontik tedavi seçeneği ise, şeffaf takıp çıkarılabilir plaklardır. Tel tedavisine yine aynı şekilde yaşından dolayı çekinen kişiler, şeffaf plaklar ile kolaylıkla diş bozukluklarını giderebilir. Şeffaf plak tedavisinde, hastalardan plaklarını günde 20-22 saat takmaları istenir. Plakların sadece gece takılması yeterli değildir, çünkü plak dişi hareket ettirmek için bir kuvvet uygular ve bu kuvvetin dişi hareket ettirebilmesi için bütün gün takılması gereklidir. Plaklar, ortodonti hekimlerinin ön gördüğü şekilde 1 hafta ya da 15 günlük periyodlarla değiştirilir.