Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Gece Uykularından Önce Bebeğinize Biberonla Verdiğiniz Süt Sandığınız Kadar Faydalı Olmayabilir!

Gece Uykularından Önce Bebeğinize Biberonla Verdiğiniz Süt Sandığınız Kadar Faydalı Olmayabilir!

Biberon çürüklerini hafife almayın!

Çocukluk döneminde oldukça sık görülen biberon çürüğü; yanlış beslenme tarzına bağlı olarak görülen, riskli sonuçlara yol açabilen, küçük yaşlarda meydana geldiği için de tedavisinin zor olduğu bir enfeksiyon rahatsızlığıdır.

Diğer tüm enfeksiyon rahatsızlıklarında da olduğu gibi, diş çürüklerinin oluşumuna yol açan faktör; mikroplardır. Bu mikroplardan korunmak için; doğru beslenme ve gerekli bakım sağlanamazsa, çürüklerin meydana gelmesi engellenemez olacaktır.

Peki, biberon çürükleri nasıl oluşur?

Bebekler; altıncı aylarındayken, ilk süt dişlerini çıkarırlar. Bununla birlikte de katı gıda alımına geçerler. Ama bu dönemde anne sütüne de gereksinim duydukları için biberonla süt içmeye devam ederler.

Gece uykularından önce biberonla verilen sütün, bebeğin uykusunu kolaylaştırdığı söylenmektedir. Hatta bazı ebeveynler, sütün besleyici değerini artırmak veya ağlamasını dindirmek için sütüne bal ve reçel gibi tatlandırıcı gıdalar da katarlar. İlk dişlerin ağızda sürmesiyle devam ettirilen bu şekildeki gece beslenmeleri, biberon çürüğü olarak adlandırılan çürüklerin oluşumuna neden olacaktır.

Adım adım gözden geçirelim!

  1. Biberon ile verilen süt, bebek uyuduktan sonra dişlerinin üzerinde birikecek ve uyku esnasında tükürük salgısının da az salgılanmasıyla dişler temizlenemeyecek.
  2. Bu da mikropların asit oluşturması için gerekli ortamı sağlayarak, diş minelerinin mineral yapısını bozacak.
  3. İlk olarak; tebeşir renginde beyaz lekelerin meydana gelmesine daha sonra ise biberon çürüğü olarak nitelendirilen sarımsı ya da kahverengimsi çürüklerin oluşmasına yol açacak.
  4. Bu çürükler, üst çenede bulunan kesici dişlerin ön yüzeylerinde başlayacak ve diğer dişlere de yayılmaya devam edecek.

Unutmayın!

İçerisine; bal ve reçel gibi tatlandırıcı gıdalar eklenmese de süt zaten laktoz içeriyor olduğu için yalnız başına bir şeker kaynağıdır ve çürük oluşumuna sebep olacak etkiler barındırmaktadır.

Biberon çürüklerinin önüne geçilebilir mi?

  1. Bebek, ağzında biberon ile uyutulmamalıdır.
  2. Bebeğe biberon ile süt verildikten sonra mutlaka su da içirilmelidir.
  3. İşaret parmağına sarılan, hafif olarak ıslatılmış bir tülbent ile dişlerin temizliği sağlanmalıdır.
  4. Bir yaş itibariyle gece beslenmesi durdurulmalı ve düzenli olarak diş hekimi muayenelerine başlanmalıdır.
  5. Dişlerin yüzeyine yapışan karbonhidrat içerikli gıdalar yerine; meyve ve sebze ağırlıklı, lif yönünden daha zengin besinler tüketilmelidir.
  6. Bebekler, 2-3 yaşına kadar yutma refleksini kontrol edemezler. Bu yüzden; ebeveynler, günde iki kez fluoridsiz diş macunu ve bebeğin yaşına uygun küçük başlı, yumuşak kıllı bir diş fırçası günde iki kez dişlerini fırçalamak konusunda gerekli özeni göstermelilerdir.