Çocuklarda beslenme ve diş sağlığı ilişkisi
Çocuklarda beslenme dengesizliği ve yetersizliği birçok sağlık sorunu ile beraber ağız ve diş sağlığı üzerinde de oldukça büyük sorunlara sebep olabilir. Örneğin; tek tip beslenme alışkanlığı olan çocuklarda ağız ve diş sağlığı hastalıkları görülebilir. Çikolata, poğaça, tatlı, bisküvi, kurabiye ve yanında tüketilen asitli içecekler ya da meyve suları gibi gıdalar, çocukların gelişimine yarar sağlamaz ve hatta çok büyük zararlar verebilir. Bu tür beslenme alışkanlığı olan çocuklarda ileri dönemde hem obezite gelişebilir hem de yüksek miktarda şeker oranı sebebi ile ağız ve diş sağlığına da büyük zararlar verir. Ebeveynler, özellikle çocukluk çağında çocukların her öğünde alması gereken besinleri takip etmeli ve özen göstermelidir. Böylelikle çocukların ağız ve diş sağlığı da korunmuş olur.
Sakız çiğnetilerek ağızda tükürük akışının sağlanması ile azıların çürümesi azaltılabilir. Atıştırmalık olarak kuruyemiş, kuru meyve tercih edilebilir. Atıştırma sıklığı azaltılabilir. Günümüzde yetişen çocuklarda ve genç erişkinlerde diş çürüğü görülme oranı her geçen gün artmaya devam ediyor. Yapılan araştırmalar, bu durumun nedenlerinin başında çocukların ağız-diş hijyen alışkanlıkları ile beslenme alışkanlıklarındaki hataların geldiğini gösterir. Bu sebep ile birçok sayıda diş çürüğü olan bireylerde diş tedavilerinin yanı sıra mutlaka bireyin beslenme alışkanlıkları da araştırılmalıdır.
Ebeveynlere tavsiyeler
Düzenli diş hekimi kontrolü, çocuğun diş hekimi ile olan pozitif ilişkisi,diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması çocuğun ileriki yaşlarda rahat etmesini sağlayacaktır. 6-8 ayda ilk süt dişleri sürmeye başlar. Süt dişlerinin sürmesi ile beraber temizlik işlemi de başlar. Herhangi bir olumsuz durum yok ise ilk diş hekiminin muayenesi 2 yaşına kadar yapılmalıdır. Daha sonra kontroller düzenli olarak 6 ayda bir yapılır. Diş fırçalamayı öğretmenin en kolay yolu anne ve baba olarak ona örnek olmaktadır. Ev içinde büyüklerin diş fırçalamasını izleyen çocuk, bu alışkanlığı daha kolay kazanır.
Probiyotik gıdalar; diş çürüklerini engeller, diş eti sağlığını korur, ağız kokusunu giderir ve ağız kanserinin oluşum riskini azalttır.
Estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen kişilerde, estetik gülüş yalnızca beyaz..
Ağız içerisinde oluşan aftlar yani yaralar genellikle yanak
Dişlerde oluşan kırıklıklar ağız içinde büyük bir bölümü kapsayan travma yaralanmalardır.
Herkes bir gülümsemeye sahip olmak ister; fakat her kişi bu konuda şanslı olamayabiliyor.
Çene ve yüz alanında oluşan kusurlarının çoğunluğu genetik oluşumlar sonucunda ortaya çıkabilir.
Gülüş yüzün kişinin ruh halini yansıtan ve ruh haline etki eden en önemli göstergelerdendir. Gülüş tasarımı yapılırken en önemli faktörlerden biri yaş özelliğidir.
Çok sık ve yaygın olarak görülen diş sorunlarından biri de insanların diş renginden memnun olmamalarıdır.