Diş Hekimi Korkusu Nedir? Kişi Diş Hekiminden Neden Korkar?
Diş çekimini erteleyen kişilerin büyük bir çoğunluğunda diş hekimi korkusu (dentofobi) gözlemlenmektedir. Diş hekimi korkusu hastanın diş kontrollerini ertelemesine ve diş çekimlerini yaptırmamasına yol açar. Bu korku iki türlüdür. İlk madde de hastanın yaşamış olduğu kötü travmatik olayları örnek verebiliriz. İkinci bir madde de ise doktorun hastaya ilgisizliğini gösterebiliriz. Bu ilgisizlik hastada güvensizlik yaratacaktır. Fakat ilk madde bu hastalarda daha sık görülmektedir. Kişi küçüklüğünden beri büyükleri tarafından anlatılan olaylarla diş korkusuna kapılmış olabilir. Çevresel olaylar kişiyi büyük oranda etkilemektedir. Bu durumda diş hekimi hastaya moral ve motivasyon verip tedavi de hastayı rahatlatmalıdır.
Diş Hekimi Korkusunda Diş Hekiminin Önemi Nedir?
Diş tedavilerinde dentofobisi olan hastalar diğer hastalara nazaran daha fazla güven arıyor. Çünkü bu hastalarımızın yaşamış oldukları ve korkuları var. Bu durumda diş hekimlerine büyük rol düşüyor. Hasta ve doktor arasında iletişim iyi olursa ve güvende sağlanırsa hasta bu fobisini yenecektir. Fobisini yenen hasta da ağrısız daha rahat bir tedavi sağlanacaktır. Tedavi uygulanırken hasta rahat veya klasik bir müzikle rahatlatılabilir. Diş hekimi hastayı tedavi esnasında bilgilendirir ve onunla konuşursa hasta kendini daha rahat hissedecektir.
Diş Hekimi Korkusu Olan Kişilere Ne Tür Önerilerde Bulunulabilir?
Diş tedavilerinizi ilgili ve güven duyduğunuz diş hekimine yaptırmalısınız. Daha sonra diş hekiminize tanı aşamasında bütün şikâyetlerinizi anlatmalısınız. Diş şikâyetlerinizin yanı sıra hekim korkunuzdan da bahsetmelisiniz. Bu durumda diş hekiminiz de tedavinin başarılı olabilmesi için bu düzlemde tedavi çizelgesi hazırlayacak ve bu düzlemde tedavi uygulayacaktır. Diş tedavi aşamalarını tedaviye başlamadan diş hekiminiz size anlatacaktır. Tedavide herhangi bir acı veya başka bir nedenden o esnada ara vermek isterseniz diş hekiminizle bunu tedavi öncesinde aranızda konuşun ve bu ara verme işlemini işaretle belirleyiniz. Aklınızdan bütün stresi çıkarın. Sakin ve stressiz bir tedavi daha başarılı olacaktır. Uygulanacak tedaviyi tek seansta bitirmek istemeyebilirsiniz. Diş kontrollerinizi sürekli yaptırın. Böylelikle korkunuz geçecektir. Teknoloji oldukça ilerledi, ilerleyen teknoloji ve uzman akademik kadromuz ile hekimlerimiz sizlere daha konforlu ve rahat tedavi uygulayacaklardır.
Tuzla: Aydıntepe Mahallesi, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi, No: 2 Tuzla/İstanbul
Mecidiyeköy: Gülbahar Mahallesi Oya Sokak No:23/A Mecidiyeköy - Şişli / İstanbul
Telefon: 444 98 63 - Faks 0(212) 272 63 47 E-Posta: info@okandis.com
Güncelleme tarihi: 02.10.2024