Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Beslenme ve Çene Bozuklukları Arasında Bir İlişki Var Mıdır?

Beslenme ve Çene Bozuklukları Arasında Bir İlişki Var Mıdır?

Beslenme ve çene bozuklukları arasında bir ilişki var mıdır?

Özellikle, çok fazla şeker içerikli gıdalar ile beslenmek; diş çürüklerini oluşturur. Çürükler yüzünden yaşanacak diş kayıpları sonucunda oluşan boşluklara, komşu dişler kayacak olursa; ortodontik bozukluklar meydana gelir.

Şekerli gıda tüketiminin olumsuz sonuçlarının yanı sıra; D, A, B1, B2 vitaminleri, proteinler, kalsiyum eksikliklerinin; çene bozukluklarına zemin hazırladığı ve bunu kolaylaştırdığı hususunda araştırmalar vardır.

Çene yapısındaki bozukluk, çiğneme ve konuşmada bozukluk yaratır!

Birçok kişi çiğneme ve konuşma esnasında sorun yaşadığı halde, bu duruma neden olan faktörleri bilmez. Halbuki; yaşanan bu sorunların nedeni çoğu zaman çene bozukluklarıdır.

Ortognatik cerrahi; kişinin çene ve yüz yapısında var olan bozuklukların tel tedavisi uygulaması ile düzeltilememesi durumlarında, ortodontik tedavi ile izlenen cerrahi tedavi yöntemidir. Bu operasyonlar neticesinde, kişiye; diş, çene ve yüz dokularının birbirleriyle uyum içerisinde olduğu bir görünüm kazandırılır.

Alt ve üst çene arasında bulunan bozukluk pek çok nedenden kaynaklanabilir. Aşağıda listelediğimiz tüm yapı bozuklukları, ortognatik cerrahi yöntemi ile tedavi edilebilmektedir.

  1. Prognatizm: Alt çenenin daha önde olması
  2. Mikrognatizm: Alt çene gelişiminin, üst çene gelişimine göre yetersiz kalması
  3. Retrognatizm: Alt çenenin, üst çeneye göre geride kalması ve bu şekilde konumlanması
  4. Laterognatizm: Alt çenenin, üst çeneye göre sağ veya sol bölgeye göre fazla gelişim göstermesi
  5. Mikrognati: Üst çenenin, alt çeneye göre daha geride kalması
  6. Open-Bite: Dişlerin kapanması esnasında temas etmemesi (birbirlerini örtmemesi)
  7. Mikrogenia: Çene ucunun, olması gerektiğinden küçük olması
  8. Makrogenia: Çene ucunun, olması gerektiğinden büyük olması

Ortognatik cerrahi planlaması çok iyi yapılmalıdır!

Ortognatik cerrahinin planlaması çok iyi bir şekilde yapılmalıdır. Hastanın alt ve üst çenesinden alınan ölçüye göre dökülen alçı, detaylı bir şekilde incelenerek; görüntüleme yöntemleri ile değerlendirilir. Bu doğrultuda; operasyon planlaması yapılır; ama öncesinde; bir Ortodonti uzmanı tarafından, dişler istenilen düzeyde konumlandırılır.

Ortognatik cerrahi operasyonları, ekipman yönünden tam donanımlı hastanelerde yapılmalıdır. Bu cerrahi yöntemindeki temel amaç; bozukluklara neden olan çene kemiklerinin doğru kesi hatları ile yeniden şekillendirilmesidir. Şekillendirilme yapıldıktan sonra, sabitleme işlemi için doku dostu niteliğinde vidalar kullanılmaktadır.

Ameliyat sonrası bakım çok önemlidir!

Operasyon sonrasındaki bakım çok önemli olduğu için, yapılan işleme göre değişiklik gösterebilmekle birlikte; hasta, 1 ila 3 gün hastanede kalabilir. İlk iki hafta beslenme konusunda dikkat edilmesi, yumuşak ve sıvı gıdalar tüketilmesi gerekir. Çiğneme fonksiyonunun kazanılması; ancak iki hafta sonunda kazanılır. Bu süreçte; hem çene konumlarının, hem de diş konumlarının sabitlenmesi için ortodontik tedaviye (pekiştirme tedavisine) devam edilmelidir.

Ortognatik cerrahinin amacı nedir?

Ortognatik cerrahi ile

  1. Çiğneme, yutma ve ısırma fonksiyonlarındaki bozukluk
  2. Konuşma problemleri
  3. Kronik çene eklemi ağrıları
  4. Alt ve üst çenede bulunan dişlerin tam kapanamam problemleri

tedavi edilmekte ve önüne geçilmektedir.