Çeneden Neden Ses Gelir?
Diş eksikliği, tek taraflı yemek yemek, dişleri sıkmak veya dişleri gıcırdatma gibi görülen diş sorunları çene eklemi gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Çeneden gelen sesler her yaşta görülebilir. Sabahlıkla kendini daha sık göstermektedir. Bunun sebepleri arasında stres, geceleri yanlış pozisyonlarda uyuma veya gün içinde soğuk durumlara maruz kalması olarak neden gösterebiliriz. Bu durumda asıl sorun çene ekleminde meydana gelmektedir. Çene eklemi dediğimiz olay çiğneme işleminin bir parçasıdır.Çene eklemlerinin alt ve üst kemiklerini koruyan kıkırdak yapısı vardır. Bu kıkırdak çenenin alt kısmındaki çıkıntılara bağlarla tutunur. Çeneden ses geliyorsa sebebi bu noktada başlayabilir. Çeneden ses gelmesinin birçok nedeni olabilir. Bunlar arasında hastanın günlük yaşamı veya farklı tıbbi olaylar gösterilebilir. Diş sıkmaları, doğuştan dişlerin bozukluğu veya spor yaralanmaları gösterilebilir. Hastalıklar arasında enfeksiyon veya iltihabi durumlar gösterilebilir. Bir başka neden olarak yine bazı insanların gündelik hayatında sık yapmış oldukları bir nedeni gösterebiliriz; sakız çiğnemeleri. Bu hastalıklar ilk aşamada belli edemeyebilir kendini. İleriki aşamalarda ağrılarla kendini belli edebilir. Bunların neticesinde çeneyi açamama veya yemek yerken zorlanmalar görülebilir. Buna bağlı olarak boyunda da ağrı görülebilir. İlk aşamada kendini belli etmeyen çene sorunlarını sık sık muayene olarak farkedebilirsiniz.
Çene Eklemi Hastalıkları Başka Hastalıklara Neden Olabilir Mi?
Çene eklemi rahatsızlıkları sık sık görülebilen rahatsızlıklardandır. Çene dengeli değil ise bu rahatsıklar görülebilir. Çene eklemlerinizden ses duyuyorsanız mutlaka uzman bir diş hekimine başvurup ön muayenenizi olmayı aksatmayınız. Çene eklemleri doğrudan kafayı etkileyebilir. Çene seslerinin ileriki seviyesinde ağzınızı rahatlıkla açamayabilirsiniz. Bu da yaşam kalitenizi doğrudan etkileyebilir.
Nasıl Tedavi Edilmelidir?
Çene rahatsızlıklarında hastaların uzman bir diş hekimi tarafından muayane edilmesi önerilir. Ağrı bazen dişle kendini belli etmeyebiliyor. Bu yüzden hastalar diş muayenesi olmayı düşünemiyebiliyorlar. Fakat unutulmamalıdır ki diş hekimine muayene olmanız gerekir. Teşhis direkt olarak konulamıyorsa detaylı mrı veya çeşitli görüntüleme işlemleri yapılabilir. Teşhis konulduktan sonraki zamanda ise fizyoterapi ve ilaç tedavileri uygulanabilir. Bunun ileri seviyesinde cerrahi tedavileri de uygulanabilir. Ağrılara kulak vermek, hastalıklara yol açmamak için en uygun yöntemlerden biridir.
Dişleri, diş etlerimizi ve ağız içini korumak için ağız bakımınızı aksatmamak oldukça önemlidir.
Estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen kişilerde, estetik gülüş yalnızca beyaz..
Çene eklemi hastalarına yapılan girişime artrosentez denmektedir.
Öyle bir renklenme sorunu vardır ki, kişi ne yaparsa yapsın o dişteki renklenme geçmez. O da tek diş renklenmesidir.
Çocuklarda tüm süt dişlerinin değişmesi 13-14 yaşa kadar sürebilir. Süt dişleri çiğnemeye yarar.
Hepatit hastalıkları karaciğerde meydana gelebilmektedirler. Hepatit B; Hepatit B virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. B virüsü grupta yalnızca biridir. C türü ve HIV de bunların içinde yer alab virüs türleridir.
Sürmüş ve herhangi bir rahatsızlık vermeyen 20 yaş dişleri konusunda ne yapmak gerekir?
20 yaş dişleri 18-20 yaş aralığında çıkabildiği gibi geçte çıkabiliyor.
Kurban Bayramı'nda bolca şerbetli tatlılar ve özenle hazırlamış olduğumuz etleri tüketiriz.
Diyabet (şeker hastalığı) toplumumuzda en sık görülen rahatsızlıkların başında gelmektedir. Ağız ve diş sağlığı hastalıklarıyla da yakından ilgili olan diyabet hastalığı, kontrol edilebilen bir hastalıktır.