Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Eklem Plağı Kimlerde Görülür

Eklem Plağı Kimlerde Görülür

Eklem plağı kimlerde görülür?

İnsan anatomisi göz önünde bulundurulduğunda, çene ekleminde meydana gelen sorunların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği görülmektedir.  Çene ekleminde meydana gelen rahatsızlıkların altında çeşitli sebepler bulunmaktadır. Çene eklemlerinde kırık, diş gıcırdatma, çenenin sıkılması ve aşınma gibi sorunlar zamanla diş yapısı ve çene eklemlerinin zarar görmesine yol açmaktadır. Ağız ve diş sağlığı konusunda sorun yaşayan kişilerin, mutlaka çene eklemlerinin sağlığı konusunda da uzman desteğine başvurmaları gerekmektedir. Erken teşhis ve tedavi sağlığın kısa zamanda geri kazanılması açısından önemlidir.

Çene eklemi yapısı nasıldır? Çene eklemi hastalıkları nelerdir?

Çenede bulunan eklemler, kulağın hemen önünde bulunmaktadır. Bu eklemler ise alt çenenin hareketlerini sağlayan eklemlerdir. Eklem yapısı göz önünde bulundurulduğunda; kafatası kemiklerinden itibaren temporal kemik, alt çene kemiği kondil kısmı, bahsedilen kemikler arasında bulunan eklem kıkırdağının yapısı ve bunlara bağlı kas ve lifler akla gelmelidir. Ağız açılıp kapanırken çene ekleminden ses geliyorsa, çene açılırken kısıtlanma hissediliyorsa, baş ve boyun bölgesinde ağrı oluşuyorsa, dişlerde aşınma, diş gıcırdatma vs. sorunlar gündeme geldiyse çene eklemlerinde sorun olabileceği akla gelmelidir. Çene eklemlerinin sağlığını etkileyen çeşitli sebepler vardır. Geçirilen büyük travmalar, diş sıkma, diş gıcırdatma gibi küçük travmalar, iltihabi hastalıklar geçirmek, diş ve çene yapısının gelişiminde bozukluklar çene eklemi hastalığının sebepleri arasında yer almaktadır.

 

Splint nedir? Hangi durumlarda uygulanır?

Splint alt çene ya da üst çenedeki dişlerin arasına yerleştirilen, şeffaf ve takılıp çıkarılabilen bir apereydir. Splint, çene hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Çenenin yanlış kapanmasına sebep olan nedenleri ortadan kaldırarak doğru kapanmasını sağlamaktadır. Bu şekilde gerilen kasların rahatlaması sağlanmakta ve çenenin doğru hareket etmesi desteklenmektedir. Hastanın problemleri göz önünde bulundurularak, splint apereyinin gece yatarken ya da 24 saat kullanımına karar verilmektedir. Böylelikle çene eklemi ve dişlerin uyumlu hareket etmesi hedeflenmektedir. Çene yapısında meydana gelen hastalık ve sorunlara ilişkin bulgulara rastlandığında sorun ertelenmemeli, mutlaka Ortodonti uzmanı ile iletişime geçilerek problemler anlatılmalıdır. Klinik muayene sonrasında, uzman tarafından doğru tedavi planı oluşturularak çene yapısının sağlığına kavuşması sağlanmaktadır.