Dişinizde herhangi bir şikayet yoksa bile diş hekiminiz ile görüşmeniz gerekir. Yaptıracağınız klinik muayene ve çektireceğiniz röntgen filminize göre dişinizin değerlendirmesi yapılır. Eğer; pozisyonunda bir sorun yok ve enfeksiyona, çürük oluşumlarına, ağız kokusuna neden olmuyorsa çekilmeyebilir. Ama unutulmamalıdır ki; bu sorunlar birden bire ortaya çıkmaz. Geçen zamanla birlikte yavaş yavaş ağrılar duyulabilir veya ağız kokusu meydana gelebilir. Bu ve benzeri durumlar ile karşılaşmamak için dişinizin çekilmesini isteyebilirsiniz.
20 yaş dişlerinin çekilmesi için özellikle bir zaman yoktur. Ama dişinizi çektirdikten sonra iyileşme sürecinin hızlı olabilmesi için tercih edeceğiniz aralık; 20 ila 30 yaş aralığı olabilir. Çünkü; 40 yaşından sonra yaptırılan diş çekimlerinin iyileşme süreleri uzun olmakla birlikte, operasyonlar daha zor gerçekleştirilir.
Perikoronit olarak adlandırılan bu durum enfeksiyonel bir rahatsızlıktır ve erken dönemde tedavi edildiği takdirde; kolay bir şekilde önüne geçilebilmektedir. Bu yüzden vakit kaybetmeden bir an önce diş hekiminize başvurmanızda fayda var.
Bu duruma; genellikle akut ve aktif enfeksiyon eşlik eder. Böyle bir durumda öncelikli olarak; hasta antibiyotik tedavisine başlatılır ve ağız hijyeni sağlanır. Bu tedavinin sonunda ise çekim işlemi yapılır. Tedaviye başlanmadan, diş çekimi yapılacak olursa; oluşan enfeksiyon komşu dişlere de yayılabilir. Bu nedenle önce oluşan enfeksiyon ortadan kaldırılmalıdır.
20 yaş dişleri, diğer dişlerin çekildiği gibi çekilmemektedir. Bu dişlerin çene kemiği üzerindeki pozisyonları, yüksekliği ve üzerinin kemik ile kaplı olup olmaması gibi durumlar; onları, normal diş çekimlerinden ayıran özelleridir.