Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Çekilse Dert, Çekilmese Dert: Kabusumuz 20 Yaş Dişleri

Çekilse Dert, Çekilmese Dert: Kabusumuz 20 Yaş Dişleri

20 yaş dişleri, ağızda en geç çıkan ve çene kemiklerinde bazen sürecek yer bulamadıklarından dolayı gömülü kalabilen dişlerdir. Tam gömülü veya yarı gömülü kalan dişlerin çoğu zaman hali hazırda iltihabi rahatsızlıklar yarattığından, çekilmeleri gerekebilmektedir. Peki; sürmüş ve herhangi bir rahatsızlık vermeyen 20 yaş dişleri konusunda ne yapmak gerekir? Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bölümü/Prof. Dr. Özgür Erdoğan, açıkladı.

Birçok kişi, hayatlarının belirli döneminde 20 yaş dişleri ile ilgili sıkıntılar yaşamıştır. Bu dişler farklı sebeplerden dolayı çene kemiklerinde sürecek yer bulamadıklarından, tam gömülü veya yarı gömülü şekilde çene kemiklerinde yer almaktadırlar. Gömülü dişlerinin etrafında iltihabi durumlar veya ilerleyen dönemlerde, kist veya tümör tipinde patolojilerin gelişmesinden dolayı çekimleri, gerekebilmektedir. Birçok kişide ise 20 yaşlar dişleri hem üst çenede, hem de alt çenede tamamen sürebilmekte ve ağızda sorunsuz şekilde durabilmektedir. Son yıllardaki bilimsel kanıtlar, sorunsuz olarak ağızda duran 20 yaş dişlerinin de çekilmesinin daha faydalı olduğunu göstermektedir.

Doktor Kontrolü Önemli!

20 yaş dişleri, en arkada bulunan dişler olduklarından doğru biçimde fırçalanmaları zor olmakta ve bu durum dişlerin çevresinde kronik dişeti iltihaplarına sebep olmaktadır. Kronik

iltihap sadece ağız içi değil, vücudun diğer organlarına da olumsuz etkiler yaratmaktadır. 20 yaş dişleri etrafındaki kronik iltihaplar, bu dişler kaynaklı en büyük problemlerden birisidir. Bu dişlerin yaratacağı diğer bir problem de, 20 yaşlar dişlerine komşu olan 2. büyük azı dişinde artmış çürük riskidir. 2014 yılında ABD’de yapılmış büyük bir çalışmada, ağzında 20 yaş dişleri bulunan kişilerde, olmayanlara nazaran 2. büyük azı dişlerinde çürük gelişme oranının, anlamlı şekilde arttığı tespit edilmiştir. 2. büyük azı dişleri, ağzımızdaki en önemli dişlerden olup, arkalarında bulunan 20 yaş dişleri bu dişlerin temizliklerini zor hale getirmektedir.

Yanakta İstenmeyen Sorunlara Neden Olabilirler!

Bu sebepler dışında bazı 20 yaş dişleri de sorunsuz şekilde ağızda olmalarına rağmen karşıtlarına gelen diş olmaması sebebi ile yanağa doğru uzama yapmakta ve yanakta istenmeyen irritasyonlar yaratmaktadır. Eski yıllarda, implant uygulamalarının yaygın olmaması sebebi ile bu dişlerin köprü ayağı olarak kullanılma ihtimaline karşın ağızda tutulmak isteniyordu. Ancak günümüzde, implant tedavilerinin artmış başarısı ile buna da ihtiyaç kalmamıştır.