1970’li yıllardan itibaren gittikçe artan bir sıklıkla kullanılmaya başlanan bilgisayarlı tomografi cihazları; vücudun tüm bölgelerini tarayarak çok ince kesit görüntüleri alabilme yeteneği ve üç boyutlu (3D) görüntüler sunabilmesi nedeniyle, doğru tanı ve tedavi planlamasına ulaşma amacına büyük bir katkı sağlamıştır. Bu özelliği sayesinde, diş hekimliği görüntülemeleri de yeni bir perspektif kazanmış; ağız, diş, çene ve yüz bölgesinde uygulanan tedavilerin daha güvenle yapılmasına olanak tanımıştır.
Ağız, diş, çene ve yüz bölgesinin, her ne kadar genel vücut sağlığının bir parçasını teşkil etmekteyse de, özellikli uygulamaları olması nedeniyle ayrı bir disiplin altında faaliyet göstermesi, bu bölgeye özgü bilgisayarlı tomografilerin üretilmesine neden olmuştur. Bu cihazlar dental volümetrik tomografi (DVT), dental bilgisayarlı tomografi, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (CBCT, KIBT) olarak anılmaktadır.
Tıpta kullanılan bilgisayarlı tomografiler ile karşılaştırıldığında, dental bilgisayarlı tomografiler çok daha az, yaklaşık yüzde bir oranında, radyasyon dozuyla görüntüleme yapabilmektedir. Bu özelliği ile dental bilgisayarlı tomografiler insan sağlığı için daha güvenlidir. Bunun yanında, dental bilgisayarlı tomografiler sadece çene ve yüz bölgesi için tasarlanmış cihazlardır. Bu cihazlarda gerek bilgisayar donanım ve yazılımları, gerekse görüntüleme ayarları sadece bu bölgeye özeldir ve diş hekimliği uygulamalarına daha fazla katkı sağlamaktadır. Yine dental bilgisayarlı tomografiler daha hızlı görüntüleme yapabilmekte olup, hastalar için nispeten daha konforlu tekniklerdir.
Dental Bilgisayarlı Tomografilerin kullanım alanları
İmplant uygulamaları
Ortodontik tedaviler
Gömük dişler
Patolojik oluşumlar
Diğer cerrahi uygulamalar
Endodontik uygulamalar (Kanal tedavileri)
Alt çene eklemi
Periodontal uygulamalar (Dişeti tedavileri)
Sinüs ve hava yolları
Kanal tedavisi ağrıya neden olmaz; aksine ağrının giderilmesi için uygulanır. İlgili diş ve çevre dokular lokal anestezi ile uyuşturulur.
Ortodontik tedavi gerektirecek diş ve çene bozukluklarınızın nedeni, solunum şeklinizle ilişkili olabilir.
Antibiyotikler; sanıldıkları gibi masum ilaçlar değildir, ağrıyı kesmezler ve dental enfeksiyon kaynağını ortadan kaldırmazlar.
Çocuklarda tüm süt dişlerinin değişmesi 13-14 yaşa kadar sürebilir. Süt dişleri çiğnemeye yarar.
Diş hassasiyeti oldukça yaygın görülen bir sorundur. Dişlerin problemleri devamında ortaya çıkar.
Ağız ve diş sağlığımız, tüm bedenimizi etkiliyor. Öyle ki; diş ve diş etlerimizde gelişen problemler, sistemik hastalıklar dahil bir çok hastalığa neden olabiliyor. Ayrıca dişlerimizde meydana gelen rahatsızlıklar, dayanılmayacak şiddette olabiliyor
Ortodonti; uyumsuz ve çapraşık dişlerin uyum ilişkilerini teşhis ve kontrol eden, bu durumu önlemeye çalışan ve tedavisini yapan diş hekimliği branşının uzmanlık dalıdır.