Yer tutucuların çocuklar için sağladığı yarar nedir?
İlerleyen yaşlarda; süt dişlerinin yerini alacak daimi dişler için süt dişlerin rehberliği çok önemlidir. Süt dişleri, çıkacak bu daimi dişler için yer tutucu niteliktedir. Bu nedenle süt dişlerinin, daimi dişler çıkana kadar ağızda tutulumunun sağlanması gerekir.
Çürümeye ya da genetik faktörlere bağlı olarak süt dişlerinde kayıplar görülebilir. Bu gibi durumlarda; sonrasında gelecek daimi dişlerin yerine tutunabilmesinde yer tutucuların rolü oldukça büyüktür. Süt dişlerindeki erken kayıp ile yer tutucuların kullanılmaya başlanması ve daimi dişler gelene kadar ağızda kalması konusunda gereken özen ve dikkat gösterilmelidir. Böylelikle; ağız içerisindeki bu boşlukların kapanması engellenerek, daimi dişlerin sağlıklı bir şekilde gelmesi beklenir.
Kısacası; yer tutucu ismi verilen plastik ya da metal apareylerin kullanımı, ileride oluşabilecek bozuklukların önüne geçilmesini sağlar.
Yer tutucular kaça ayrılır?
Hareketli yer tutucu; çocuğunuzdan alınan özel ölçü laboratuvar ortamına taşındıktan sonra; akrilik kaynaklı bir malzemenin kullanmasıyla hazırlanır. Yapımı esnasında; çocuğunuzun sağlığına herhangi bir zarar verecek madde kullanılmamaktadır. Bu tip yer tutucunun; gün boyu kullanılması, yemek yerken çıkarılması ve gece uykusu esnasında da kullanılmaya devam edilmesi gerekmektedir.
Konuşma sorunları, yemek yerken güçlük, tükürük miktarında artış ve mide bulantısı gibi durumlar meydana gelebilir; fakat bunların hepsi geçicidir. Yüksek ses ile kitap ya da dergi okumak, şarkı söylemek gibi aktiviteler yer tutucuya alışılmasını kolaylaştıracaktır.
Sabit yer tutucular, çocuğunuzun ağzından alınan özel ölçülere göre hazırlanır. Bu yer tutucu tipi; tek ya da çift taraflı diş kayıplarında, diş hekiminizin ilgili bölgeye sabitlenmesi ile kullanılır. Takılan bu yer tutucular; yalnızca diş hekiminiz tarafından çıkartılabilir. Eğer; çocuğunuzun yaşı küçük ise sabit yer tutucunun kullanılması önerilmektedir.
Yer tutucu kullanırken nelere dikkat edilmelidir?
Takma diş yerine alternatif bir uygulama olarak implant uygulamalarını
Gece uykusunda horlama yaşandığında ya da burunda bir sıkıntı var ise nefes
Çene eklemi, alt çene ve şakak kemiğinin oluştuğu bölgedir.
Panoramik röntgenler oldukça başarılı şekilde alt ve üst çeneyi gösterebilen film türüdür.
Ağız sağlığı; gerek dişlerimiz gerek ise tüm vücudumuz için önem arz ediyor. Ağız bakımımızın olmazsa olmazı ise diş fırçaları…
Diyabetli hastalarda ne gibi ağız problemleri görülür?
Pulpası duyarlılığını kaybetmiş dişlere “devital diş” adı verilmektedir.
Yüz ve çene bölgesindeki bozuklukların teşhis ve tedavisi ile ortodonti ilgilenir.
Kurban Bayramı'nda bolca şerbetli tatlılar ve özenle hazırlamış olduğumuz etleri tüketiriz.
Diş çürükleri insanların kaçındığı ve sahip olmak istemedikleri bir durumdur.